Hajdú-Bihar

2011.06.21. 17:22

Lemezlovasítók szövetsége Tégláson

<p>Téglás -&nbsp;A bűnbanda hónapokon keresztül lopta a fémhulladékot egy téglási üzemből.</p>

Január óta mintegy 11 tonna magas nikkel- és krómtartalmú lemezhulladékot loptak el 5 millió forintot meghaladó értékben egy téglási telephelyről; az ügyben négy férfi ellen folyik eljárás bűnszövetségben, üzletszerűen, jelentős értékre elkövetett lopás bűntett megalapozott gyanújával – közölte kedden Vezendi Jánosné rendőrségi szóvivő.

Az őrnagy beszámolója szerint az ügybe egy téglási betörés nyomozása során „akadtak bele”, egy ingatlanról ugyanis nagyobb mennyiségű vashulladékot vittek el ismeretlenek. Amikor a rendőrök a fémfelvásárló telepeken érdeklődtek, feltűnt, hogy egy munkanélküli téglási férfi több tonna ipari eredetű saválló lemezhulladékot adott le az elmúlt hónapokban. Azonban a hatóságnál senki sem tett feljelentést ilyen mennyiségű fém eltulajdonításáról. De akkor honnan származnak a lemezek?

Fifikás targoncás a téglási telephelyen

Mint kiderült, az anyagot Mercedes, BMW és Audi személyautók kipufogójának gyártásához használják egy téglási telephelyen. A cégnél a munka során keletkező fémhulladékot konténerekbe gyűjtik és szabályszerűen, szerződés alapján, bizonyos időközönként átadják egy felvásárlásra szerződött vállalkozásnak. Egy ilyen konténerre talált rá véletlenül az üzem egy targoncása januárjában. A férfi kifundálta, hogyan tudja kijuttatni az ipari területről a konténert, és miként juthat pénzhez az értékesítéssel. A terv végrehajtásában partnerre talált egy, a cég számára szállítást végző gépkocsivezetőben, aki a kilopott hulladékot elvitte egy orgazdához, ő pedig egy negyedik személyen keresztül (őt szúrták ki a rendőrök a telepeken végzett adatgyűjtés során) különböző fémfelvásárló helyeken eladta azt.

Egymást is átverték a téglási tolvajok

Az is kiderült, hogy a targoncás az üzemben szinte „vadászott” a fémhulladékra, a fuvarozóval még váltókonténerről is gondoskodtak. Arra azonban csak most döbbentek rá, hogy a lemezeket értékesítő férfi becsapta őket, hiszen hazudott a leadott fém súlyáról. Így jóval kevesebb pénzt kaptak, mint ami járt volna nekik.

A telephely vezetője – tette hozzá a szóvivő – a nyomozóktól értesült a lopásról.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!