Hajdú-Bihar

2011.06.14. 18:32

Idén is elvarázsolnak a múzeumok

<p>Debrecen -&nbsp;A népszerű rendezvényt kevesebb helyszínen, de gazdag programmal bonyolítják le.&nbsp;</p>

Látványrestaurálás, sörtörténeti kiállítás, dumaszínház – néhány újdonság a múzeumok éjszakája idei kínálatából, melyről kedden tartott sajtótájékoztatót Lakner Lajos megyei múzeumigazgató és Kukla Krisztián, a Modem vezetője. Június 18-án délutántól június 19-én hajnalig a Modem és a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum fogadja a látogatókat. A Déri Múzeum és a Református Kollégium felújítás alatt áll, ezért idén nem lesznek részesei az egyébként mindig nagy tömeget vonzó eseménynek.

Türelem

– El kellett döntenünk, hogy megszervezzük-e a múzeumok éjszakáját? Azonban egy nagyon várt rendezvényről van szó, jobb megoldás kevesebb helyszínnel, mint egyáltalán nem lebonyolítani – mondta Lakner Lajos. Hangsúlyozta: idén is sok érdeklődőre számítanak, ezért valószínűleg némi várakozással lehet majd bejutni a Déri téri intézménynél jóval kisebb befogadóképességű Medgyessy Emlékmúzeumba. Emiatt előre is türelmét és elnézését kérte a látogatóknak.

Az igazgató azt is elárulta, hogy mivel idén „kettéoszlik” a rendezvény – vidéken többnyire június 18-án, míg Budapesten részben június 24-én tartják –, könnyebb volt a meghívni azokat a neves vendégeket, akik például rendhagyó tárlatvezetéseket tartanak majd.

Cseh sör és máglya

A múzeumok éjszakájához több rendezvény is kapcsolódik. Így már csütörtökön délután sor kerül annak a kiállításnak a megnyitójára a Modemben, mely fürdőkultúránkat mutatja be. A Mozaik Egyesület szervezésében a cseh kultúrával, gasztronómiával, no és a cseh sörökkel ismerkedhetnek meg a látogatók.

Mindezek mellett természetesen rendhagyó tárlatvezetések, koncertek, múzeumpedagógiai foglalkozások, játékok, performanszok szerepelnek a programban. A Modem belső kertje és a Baltazár Dezső tér is helyszínként szolgál, utóbbin megrakják az immár hagyományos Szent Iván-éji máglyát.

HBN


A programok egy közös belépővel látogathatók. A felnőttjegy 1000, a diák 500 forintba kerül, 7 éves kor alatt ingyenes a részvétel. Idei újdonság a 2500 forintos családi jegy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!