Hajdú-Bihar

2011.06.22. 16:11

Fürdőhelyek, ahol minden évben történik tragédia

<p>Debrecen - Minden eddiginél rosszabb mérlegre számíthatunk idén, hiszen több, mint tíz halálos áldozatot követeltek idáig a környékbeli vizek. A Hajdú Online Szabó Csaba (Sicu), a Felső-Tiszavidéki Búvár és Mentőegyesület vezetőjével beszélgetett, melyek a legveszélyesebb vizek a környéken.</p>

A nyári vakációk kezdetével egyre többen keresik fel a közelükben található vadvizeket, amelyek egy átlagos, ellenőrzött strandnál sokkal veszélyesebbek. Nem győzik hangsúlyozni a szakértők, hogy csak kijelölt helyen fürdőzzenek az emberek, illetve felügyelet alatt, erre a többség fittyet hányva keresi fel a bányatavakat és folyóvizeket.

- A legáltalánosabb szabály, hogy aki nem tud úszni, az ne menjen vízbe, vagy ha be is merészkedik, azt addig tegye, ameddig leér a lába – mondta el Szabó Csaba az egyesület vezetője. A legtöbb gond és tragédia általában abból fakad, hogy az emberek túl bátrak az általuk ismeretlen közegben, hiszen úgy mennek gyors folyású, hirtelen mélyülő vizekbe, hogy nem tudnak úszni.

- Egy átlagos évben 10-12 fővel számolhatunk, akik az észak-keleti régióban vesznek vízbe, s akik keresésben a segítségünket kérik. Ezek nagyjából felénél öngyilkosságról beszélhetünk, a többi fürdőbaleset. Jellemzően a tanév végén a fiatalok egy-egy rossz jegy vagy bizonyítvány, szerelmi bánat miatt kísérelnek meg öngyilkosságot, s vízbe vetik magukat – tudtuk meg a búvárcsoport vezetőjétől.

A folyóvizek a legveszélyesebbek

Idén nagyon rossz a mérleg, hiszen több, mint tíz esetről beszélhetünk, amikor a búvároknak vízbe fulladt embert kellett keresniük, s az igazi strandszezon még el sem kezdődött. - A vadvizek lényegesen később melegednek fel, így a neheze még hátra van – tette hozzá Szabó Csaba.

Régiónkban a legveszélyesebb vadvíz a Túr, a kis-és nagy bukó környéke, ahol hirtelen mélyül a folyó. Emellett a Tisza az, amely minden évben a legtöbb áldozatot követeli, valamint a Szamos.

10 halálos áldozat az eddigi mérleg

- Ezek a folyók azért különösen veszélyesek, mert jellemzően a kanyarokban kialakuló homokos, langó részeken alacsony a vízállás, s a fürdőzők biztonságban érezve magukat merészkednek egyre beljebb. Ezek a szakaszok azonban roppant csalókák, hiszen egy térdig érő víz a széleken hirtelen mélyülve elérheti a két-három méteres mélységet. - Volt, hogy egy teljes család veszett a vízbe egy ilyen területen – jegyezte meg a búváregyesület vezetője.

Debrecennek is megvannak a maga veszélyes vizei

Emellett érdemes megjegyezni, hogy kifejezetten Debrecennek is megvannak a maga áldozatokat követelő vizei, mint a Berettyó és a Keleti-főcsatorna. Utóbbi azért veszélyes, mert rengetegen ugrálnak a vízbe, s előfordul, hogy eszméletvesztés után vízbe fulladnak. Emellett minden évben a Vekeri tóhoz is riasztanak minket – mondta el Szabó Csaba.

-M.I.-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!