Hajdú-Bihar

2011.06.06. 16:53

„Sóvám napon” Réven a Körösszegapátiak

<p>Körösszegapáti, Rév - „Sóvám Napok” rendezvényein a Körösszegapátiak.</p>

Rév község (Vadu-Crisului) település polgármestere Cosma Dorel és Hasas János alpolgármester meghívót küldtek Tarsoly Attila Körösszegapáti polgármesterének és meghívták a község küldöttségét az általuk rendezett „Sóvám napok” ünnepségére.

A meghívottak a kétnapos rendezvény második (vasárnapi) eseményeit választották, két kisbusszal utaztak el, a Bihari hegyekben lévő, szintén a Sebes-Kőrös mentén elterülő településre.

A Körösszegapáti nyugdíjas klub tagjai, úgy készültek, hogy beneveznek a bográcsfőző versenybe. Már idehaza elhatározták, hogy egy igen egyszerű ételt fognak készíteni, paprikás krumplit kolbásszal, buggyantott tojással Azért esett a választás erre az ételre, mert ez nem kíván különleges előkészületeket.

Minden hozzávalót vittek magukkal, a házigazdák biztosították a tűzifát.  

Cosma Dorel polgármester pálinkával fogadta és köszöntötte a megjelent Körösszegapátiakat, Hasas János felesége pedig jó házigazda módjára segítette az elhelyezkedést, a főzéshez való előkészületeket.

Amíg Pintye József és felesége irányításával a főzéshez szükséges hagymát, burgonyát megpucolták, addig szerveződött a csoport a településhez közeli barlang és vízesés meglátogatásához. Elindultak a több km sétát igénylő útra, melyet becsülettel leküzdöttek. A séta jutalma pedig egy szép barlang és a vízesés látványa volt. Ezen túl az oda és visszaút is csodálatosan szép volt, a magasodó sziklák és a Sebes-Körös szurdok völgye elkápráztatta az alföldi síkságon élő, odalátogatókat.

Mire a túráról a csapat visszaérkezett elkészült a finom ebéd, melyet jó étvággyal elfogyasztottak. Lehetőség kínálkozott arra is, hogy a főzőversenyre a nagyváradiak által készített gulyáslevest, a hajdúszoboszlóiak slambucát és birkapaprikását, valamint a Székkutasiak marhapörköltjét is megkóstolhatták a jelenlévők.

Közben a zsűri értékelte az elkészített ételeket, majd az eredményhirdetés és a jutalmak átadása következett.

A zsűri a hajdúszoboszlóiak által elkészített birkapaprikást és slambucot tartotta a legfinomabbnak, második helyezést az apátiak érték el. Az elismerő diplomát és a díszes serleget Pintye József vette át, melyet Cosma Dorel polgármester adott át.

Ezután baráti beszélgetés következett, valamint nyomon követhették az odalátogatók a nagy színpadon fellépő énekeseket, táncosokat.

Amikor pedig elérkezett a búcsúzás ideje Tarsoly Attila Apáti község polgármestere jelezte a vendéglátóknak, hogy augusztus 27-28-án kerül sor az Apátiban ötödik alkalommal megrendezésre kerülő IV (Kun) László fesztiválra.

- Vmirjáncki József -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!