Hajdú-Bihar

2011.06.07. 15:03

Derecske: aratókoszorú a templomnak

<p>Derecske - Új aratókoszorúval örvendeztették meg a gyülekezetet június 4-én, az országzászló visszaállításának napján. A koszorút Zákány Lajos bácsi tanítványival, Cseh Orsolyával és Kovács Ildikóval közösen készítette el az idei konfirmáció alkalmából. Bene Viktória tudósítása.</p>

Az első aratókoszorút is Lajos bácsi készítette régi diákjaival, Zöld Klárával és Bujdosó Tamással a Kézműves Kör Szent István napi felvonulására, amit az emberek mai napig megcsodálhatnak a református templomban.

- Már régóta szerettem volna a templom számára egy új aratókoszorút készíteni, mert a régi már kezd kopni. Viszont ehhez segítség kellett, mert egyedül nehéz lett volna megfonni - mondta.

Emiatt Lajos bácsi tanítványai segítségét kérte, akik természetesen azonnal igent mondtak rá. A legfiatalabb nebuló, Cseh Orsolya konfirmálása előtt adták át a koszorút a tiszteletes házaspárnak. Varga Zoltánné, tiszteletes asszony meghatódottságában nem talált szavakat, de azt elmondta, hogy a koszorút méltó helyen, az Úr asztalán fogják elhelyezni.

Orsi csak hetedik osztályos, ettől függetlenül komolyan foglalkozik a kézművességgel. Tervei közt szerepel, hogy a Medgyessy Ferenc Gimnázium rajz tagozatán folytatja tovább tanulmányait.

A remekművön a lelkes kézművesek közel egy hónapig dolgoztak vasárnaponként Lajos bácsi házában, amihez több száz szalmát használtak fel.

- Régen a legszebb koszorúkat a templom kápolnájába helyezték el, ahol hálát adtak, hogy az aratási munkát befejezték. Az aratókoszorúk ma is állandó díszként láthatók a Szent István napi felvonulásokon - mesélte Kovács Ildikó.

Zákány Lajos több mint 60 éve foglalkozik szalmafonással, amit az ’50-es években a cséplőgépeknél az idősebb lányoktól tanult. Ezen kívül több mint nyolc éve tanítja a fiatalabb generációt.  Mint mondta, nagyon szeret tanítani és szeretné, hogyha a szalmafonás „tudománya” fent maradna.

-Bene Viktória-

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!