Hajdú-Bihar

2011.05.30. 20:33

EU-csúcs: „Az olcsó élelmiszerek kora lejárt!”

<p>Hortobágy - Huszonhét uniós tagállam huszonnégy minisztere vett részt a Mezőgazdasági és Halászati Tanács informális ülésének hétfői hortobágyi programjain.</p>

Mint a Hortobágyon megtudtuk a német agrártárca-vezető, Ilse Aigner az országában kialakult véres hasmenés járvány miatt kényszerült a távolmaradásra. A nap folyamán pedig Henk Bleker, a holland agár- és külkereskedelmi miniszter a hortobágyi Pásztormúzeum előtt jelezte Fazekas Sándor tárcavezetőnek: haza kell utaznia, mert a német export-stop miatt válságstáb összehívása vált szükségessé.

Fazekas Sándor, a járvány kapcsán lapunknak hangsúlyozta: minden szükséges óvintézkedést megtettek. – Valamennyi minisztert foglalkoztatja most a járványt, ilyenkor azonban a hatósági ellenőrzésé a fő szerep, ezért is rendeltem el azonnali hatállyal valamennyi Spanyolországból származó frissáru ellenőrzését. Ha szükséges, akkor szigorítjuk az intézkedéseket, addig viszont figyeljük az érintett államok lépéseit.

Az állattartás, a gabona és a takarmánynövények a fő téma a Hortobágyon

A vidékfejlesztési miniszter a tanácskozás kettős céljáról is beszélt lapunknak. – Egyrészt az állattartás, -tenyésztés fenntarthatósága, ami számunkra különösen fontos, hisz az elmúlt években sajnos jelentősen csökkent a tenyésztők száma, a másik, hogy megismertessük a magyar mezőgazdálkodást, a Hortobágyot és a hagyományos élelmiszereket az uniós tagállamokkal.

Fazekas Sándor kérdésünkre arról is beszélt, a keddi debreceni ülésen a gabona és takarmányárak stabilizálása is napirendre kerül. – Időről időre spekulánsok hozzák nehéz helyzetbe az állattartókat, ennek kell gátat vetni. A növekedő energiahordózó-árak kapcsán pedig azt hangsúlyozta: „az olcsó élelmiszerek kora lejárt, most már mindenki azon fáradozik, hogy saját országát ellássa, s ne kelljen importálnia”. – Én is arra buzdítok mindenkit, hogy amit lehet, azt termeljük meg – mondta.  

HBN-FÁ, SZT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!