Hajdú-Bihar

2010.11.02. 11:43

„Az ember… örökké odavaló, ahol született”

<p>Sárrétudvari - Mint minden év őszén, az idén októberben is találkoztak Sárrétudvariban a településről hajdanán elszármazott szépkorúak.</p>

Az immár 14. alkalommal megrendezésre kerülő esemény az - 1996-ban alakult - Sárrétudvariból Elszármazottak Baráti Köre Egyesület szervezésében zajlott.A hajdani sárrétudvari lakosok a helyi Jókai Mór Általános és Alapfokú Művészeti Iskola aulájában köszönthették - egy év múltán is - egymást. Itt Nádházy Zoltán iskolaigazgató köszöntötte - az ország különböző területéről - szülőfalujukba visszatért szépkorúakat. Majd az összegyűlt vendégsereg az iskolából átvonult a református templomba, ahol Balázs István lelkipásztor tartott istentiszteletet. Az igehirdetés után Pusztainé Dr. Madar Ilonára, Sárrétudvarihoz gyökereiben és munkásságában kötődő néprajzkutatóra, íróra emlékeztek.

Ezt követően az összegyűltek a templomkertben levő emlékműveknél helyeztek el koszorút, majd Kerékgyártó László, Sárrétudvariból elszármazott lakos szavalata hangzott el. Az esemény fénypontjaként a Költő Nagy Imre Művelődési Ház helytörténeti kiállító termének udvarán a Sárrétudvariból Elszármazottak Baráti Köre Egyesület vezetősége - Bodó Sándor polgármester közreműködésével - felavatta Pusztainé Dr. Madar Ilona portréját. Az alkotást Lakatos Aranka, debreceni szobrászművész készítette. Az avatás keretében P. Stébel Ildikó, a Sárrétudvariból elszármazottak egyesületének leendő elnöke Pusztainé Dr. Madar Ilona munkásságáról beszélt, aki életét a magyar népi paraszt- , és szokásvilág megismerésének szentelte, „… alig akadt magyar lakta táj, ahol ne fordult volna meg…”, illetve Sárrétudvari vonatkozásában pedig összeállította a település néprajzi monográfiáját.  Majd P. Stébel Ildikó a hagyományok tiszteletére, azok megbecsülésére, illetve az emberi összefogásra is felhívta a figyelmet. Ezt követően a megjelentek a sárrétudvari Zagyva László Vegyeskar előadását hallgathatták meg.

A nap további eseményeinek a helyi általános iskola aulája adott otthont. A délutáni program kezdéseként Bodó Sándor polgármester köszöntötte a vendégeket. A „település első embere” beszédében a rendezvény fontosságát, annak összetartó erejét hangsúlyozta. Ám a köszöntők sora itt még nem ért véget. Szőke Kálmán, a Sárrétudvariból Elszármazottak Baráti Köre Egyesület immár „leköszönt” elnöke és Koránné Szőke Ilona, az egyesület alapítója is szólt a megjelentekhez, egyben mindketten bejelentve lemondásukat. Ezt követően a jelenlevők megválasztották az egyesület leendő vezetőségének tagjait. Az egyesület jövőbeni működésének fontosságát Koránné Szőke Ilona, aki gyermek és fiatal éveit Sárrétudvariban töltötte, így foglalta össze: - Egyesületünk és az évente megrendezésre kerülő találkozónk lehetőséget ad arra, hogy a Sárrétudvariból elszármazott lakosok továbbra is ápolhassák a kapcsolatot szülőföldjükkel, annak hagyományaival, s ezáltal feleleveníthessék régi ismeretségeiket is.
A köszöntők sora után ebéd várta a vendégeket. S végül helyi lakosok és vendégművészek előadásában magyar nóta és tánc szórakoztatta e különleges nap meghívottjait.
- Szöveg és kép: Zagyva Nikolett -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!