Hajdú-Bihar

2010.04.25. 12:50

Levágták 30 éves diófa felét

<p>Bodaszőlő - Egy olvasónk, aki Bodaszőlőn lakik, azért panaszkodott, mert – elmondása szerint – az ő távollétében a telkén belül lévő 30 éves diófa felét levágták az áramszolgáltató szakemberei. Ezzel több tíz ezer forintos kárt okoztak.</p>

Társaságunk minden évben felhívja az ellátási területén lévő önkormányzatok, ingatlan-tulajdonosok és kezelők figyelmét a településeken (kül- és belterületen egyaránt) meglévő kis-, közép- és nagyfeszültségű elektromos hálózatok vezetékei mentén, a biztonsági övezeten belüli fák, bokrok, magasabb növényzet (akár élő, akár elszáradt, gondozott vagy gondozatlan) eltávolítására, gallyazásának elvégzésére. Felhívásainkat a Villamos Energiáról szóló törvény és a villamosmű biztonsági övezetéről rendelkező GKM rendelet alapján tesszük közzé – tájékoztatott Egyházi Nikoletta, az E.ON kommunikációs munkatársa.

– Fenti konkrét esetben – azon kívül, hogy a munkatársunk személyesen is tájékoztatta az önkormányzat képviselőjét a területen szükséges gallyazási munkálatokról – a gallyazást végző megbízott alvállalkozó a tulajdonossal szóban egyeztetett a diófák gallyazásról. A hölgy bele is egyezett a munka elvégzésébe és be is engedte az alávállalkozónk munkatársait az egyébként kerítés nélküli magánterületre. A munka megkezdésekor ügyfelünk is a helyszínen tartózkodott, majd miután egyeztetett a gallyazást végző szakemberekkel, távozott. Tehát a telken végzett munkálatok az ő beleegyezésével történtek. A levágott faanyag a tulajdonos (kezelő) tulajdonát képezi, ami a társaságunk által végzett gallyazás esetében természetesen a helyszínen marad – így jelen esetben is.

A gallyazás feladata minden esetben a telektulajdonost terheli. Miniszteri rendelet rögzíti, hogy az ingatlan tulajdonosa (kezelője) köteles ezt a feladatot rendszeresen elvégezni, ha azok a szabadvezeték biztonsági övezet határát elérik. Növényzet telepítésekor figyelembe kell venni, hogy a vezeték biztonsági övezetében tilos olyan fát telepíteni, mely megnőve, a későbbiekben a vezetéket, s így az üzembiztonságot veszélyezteti. A hálózat biztonsági övezete – feszültségszinttől függően – a vezeték menti sávban 1 – 5 méterig terjed. Társaságunk – amennyiben a munkálatok nem történnek meg időben – megbízott kivitelezővel végezteti el a gallyazást. A munka elvégzésekor elsődleges szempont a élet- vagyon- és üzembiztonság feltételeinek megteremtése, de emellett munkatársaink törekednek a növényvédelmi szempontokat is figyelembe venni. A gallyazás költségeit nem számlázzuk ki a tulajdonosok felé. HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!