Hajdú-Bihar

2008.04.10. 18:16

Tűzvonal

<p>Nem tudom, tananyag-e a rendőrségen a „Tűzvonalban” című magyar „zsandárkrimi”, de ha az, a pszichológusoknak ugyancsak észnél kell lenniük.<BR /><B>Boda István</B> jegyzete</p>

Ha ugyanis valamely zsarutanonc ennek a filmnek a tanulsága alapján akarja elindítani az ő pályaívét, hát nem áll nagy szakmai karrier előtt. Egy faluról jött „próbalegény” ugyanis a történet láttán még azt a maradék józan paraszteszét is elveszítheti, ami természetes öröksége lehet felnevelő környezetének. Edzett tévénéző vagyok, ám ennyi zagyvaság és képtelenség láttán még az én hátam is beleborsódzik. Az egész kusza agyrém olyan, mintha egy bolsevik összeesküvés viharzónájának a közepén állnánk. Mindenki figyel mindent, mindenki gyanakszik mindenkire, s mindenki ellensége mindenkinek. Miközben a szlogen glóriája ott tündököl a Bimbó utcai vagy mit tudom én, milyen utcai őrs szemöldökfáján: Szolgálunk és védünk! Nekik és nekünk legyen mondva. Amúgy az egész hasonlít egy posztmodern novellára, ami elsősorban arra utazik, hogy keresztrejtvényt adjon az olvasónak: hátha meg tudja fejteni.

Szegény Bordás, aki különben karakán őrnagy, legutóbb kénytelen volt illegalitásba vonulni, mint Lenin, hogy aztán kiderüljön: ez csak rafinéria, a győzelem üdve és záloga. Igen, és ennek érdekében még lelövi a tábornokot is, aki természetesen nem hal meg, s bár a golyó szügyön találta, a továbbiakban mégis a karja van felkötve. Az eredmény? Ötven kiló porcukor, amivel a Demsa nevezetű Erlkőnig veri át a franciát, miközben csak úgy előjátékként megcsonkít néhány ellenfelet, kegyetlenül leszámol egynémely renitens bandataggal, és mellesleg elcsábítja Bordás exfeleségét, aki amúgy egy másik rendőrhavernek volt a babája. Tetszenek érteni? És akkor még a belső elhárításról nem is beszéltünk, amelyik úgy bedrótozza az egész környezetét, hogy villanyszerelő legyen a talpán, aki ki tudja bogozni. Persze ne tagadjuk meg tőle azt se, hogy van közben néhány finom és gyöngéd fordulat, amelybe bájos nőiesség és rettentő kamaszlánysikoly van becsomagolva.

Mondjuk meg őszintén: a Tűzvonalban némi fenntartásokat fogalmaz meg bennünk a rendőrséggel szemben. Szerencsére a Kisváros – mostanában fejeződött be a sorozat ismétlése – okot ad a bizalomra és rokonszenvre. Azok valóban rendőrök. Megoldják a bűnügyeket, és növelik biztonságérzetünket. Igaz, ők nincsenek állandóan tűzvonalban

– Boda István –

  • Részletes tévéműsor
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!