Hajdú-Bihar

2008.04.09. 10:58

Randevúsorozat a költészettel

<p>Debrecen – A Debreceni Költészeti Fesztivál ebben az évben három kuriózum köré csoportosul: megemlékeznek a százéves Nyugatról, Palya Bea megénekli Weöres Sándor Psychéjét, s irodalmi estet adnak a város költői.</p>

Az április 9. és 11. között zajló, a tavaszi fesztivál programsorozatához kapcsolódó poézisünnep szerdai programjában „pillanatfelvételeket” láthat a közönség a Kölcsey Központban a 20. század nagy életműveiből. A százéves Nyugat két rendkívüli lírikusának, Ady Endrének és Babits Mihálynak, s – mint egy kapocsként – Csinszkának a története elevenedik meg előttünk, a Csokonai Színház művészeinek közreműködésével – ismerteti a Főnix Rendezvényszervező Kht. közleménye.

Csütörtökön Palya Bea (képünkön), a hazai kultúra egyik 2008-as követe kelti érzéki, lágy zenei életre a Kölcsey Központ színpadán Weöres SándorPsychéjét. A művésznő saját és tradicionális dallamainak, valamint Jelinek Balázs, Lukács Miklós, Novák Csaba, Lavotta János, Bethorn Lajos és Rouget de Lisle műveinek felhasználásával komponálta a varázslatos produkciót. Instruálta és hangszerelte: Gryllus Samu.

Április 11-én, pénteken, a magyar költészet napján a helyi költők estje zárja a rendezvényt, gasztronómiai finomságokkal fűszerezve az alkotók felolvasóestjét. A találkozó egyediségét fokozza, hogy először készült ilyen jellegű összeállítás a debreceni költők műveiből. A debreceni kortárs költők verseiből nyújtanak ízelítőt a szerzők a Csokonai Színház olyan kiváló színművészeinek közreműködésével, mint Csikos Sándor, Mercs János, Vranyecz Artúr, illetve az előadóművész Virágh Tibor – olvashatjuk a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!