Hajdú-Bihar

2007.09.21. 10:16

Fűben, fában orvosság van

<p>Debrecen - Az év ezen szakában már érdemes felkészülni a hideg, borús időkre, mikor a levegőben is több kórókozóra kell számítani. Kezdjük gyógyteával a napot!</p>

Ajánlott légzéstisztító illóolajok és teák fogyasztása. Például: kakukkfű, hárs és bodza egyenlő arányban összekeverve; ez finom és illatos, gyerekek is szeretik. Tapasztalhatunk ún. reverz (méregtelenítési) tüneteket is. A légzőrendszerből felszabaduló sok lerakódás, akár köpet szintjén is megnyilvánulhat. Ez egy természetes folyamat, kis szünet után lehet folytatni a kúrát – mondja Daróczi Zoltán diplomás természetgyógyász.

– Erőteljesebb, nyálkás,köhögés esetén ajánlott fehérjediétát is tartani, vagyis a tejtermékeket és a tejet tartalmazó élelmiszereket időlegesen kiiktatni, illetve a húsfogyasztást minimálisra csökkenteni (mert nyákot képezhetnek ), valamint egészítsük ki martilapu, fehérmályva levél, lándzsás útifű főzetével az előzőeket. Ezeket a teákat egyenlő arányban összekeverhetjük, 3-5dl vízbe igény szerint 1-2 teáskanállal Ízlés szerint tehetünk. Még jobb, ha a teákat szűrt, tisztított vízzel készítjük. Cukrot ne használjunk mivel csökkenti a hatékonyságot, helyette virágmézet alkalmazzunk!

Sokáig eltartható

A gyógynövények általában szárított formában kaphatók, sokáig eltarthatóak. A lejárt szavatossági időn túl rendszerint még néhány hétig fogyaszthatók, illetve még fürdővízbe téve is fel lehet használni őket. Természetesen ilyenkor már némileg csökken a hatékonyságuk. Azonban ha a zacskót kibontva dohos vagy összetapadt a növényeket találunk, azt már ne használjuk! A jól eltartott készítmény szinte pereg az ujjak között.

Egyeztessünk orvossal

– El kell fogadnunk, hogy krónikus esetekben a gyógytea csak bizonyos idő eltelte után érezteti hatását, 5-7 nap rendszeres fogyasztás után, azonnali eredmény csak speciálisan összeállított keverékeknél várható. Gyógyszerek szedésekor egyeztetni kell azok hatását a gyógynövényekével, szakember segítségével – int Daróczi Zoltán. – Különösen vonatkozik ez a szív- és, érrendszeri valamint idegrendszeri betegségekben szenvedőkre. A gyógynövények fogyasztásakor be kell tartani bizonyos szabályokat. Elkerülhetők a kellemetlen mellékhatások, ha a herbákat az előírt dózisban és ideig fogyasztjuk. Ezért a kúra megkezdésekor egyeztetni ajánlott szakemberrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!