Hajdú-Bihar

2007.09.24. 13:47

Éjszakánként síncsiszolás zaja várható

<p>Debrecen - Hetek óta dolgoznak a munkások a villamospálya egyes szakaszainak felújításán, a hangosabb része viszont még hátra van. Október első felében az ívekben úgynevezett sínfeltötltést végeznek.<BR /><A href="http://apps.haon.hu/download/hbntippek/k_zleked_sfejleszt_si_c_lok.pdf"><IMG height="10" src="http://www.haon.hu/SysRes/Sites/HAON/Pics/Icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>Háttéranyag: milliárdok, útfejlesztésre</B></A></p>

A sínfeltöltés azt jelenti, hogy helyreállítják a megkopott sínfelületet: a Petőfi téren, a Pálma előtt, és a Nagyerdőben a Konzervatórim mellett. E helyeken előbb a hegesztés, majd a csiszolás zaját kell elviselni – leginkább persze a munkásoknak. A hónap második felében aztán az egész sínpályát, tehát az egyenes szakaszokat is (összesen nyolc kilométer) leköszörűlik. Speciális, burkolt gépekkel végzik, emiatt a zaj várhatóan jól viselhető lesz. Kell is mert mindezt éjszaka csinálják – tudtuk meg Pongor Csabától, a DKV Zrt. műszaki igazgatójától.

Síncsere

Elmondta, hogy évente mintegy 800 ezer kilométert futnak a debreceni villamosok, koptatják tehát a pályát alaposan. A rendszeres ellenőrzések nyomán felújítási tervet készít a DKV, s most az Atomki előtti szakasz került sorra. A múlt héten lényegében be is fejezték a váltócsoport karbantartását – magyarázta a Naplónak Pongor Csaba, a cég műszaki igazgatója. Hozzátette: 13 éve készült ez a rész, azóta most először kellett hozzányúlni.

Sínkopás miatt felújításra szorul a Péterfia út 41. és 47. szám közötti szakasz is, itt 36 méter hosszon kicserélik a sínpárt, azaz, 72 méter új sínen futnak a kerekek. A munkát ezen a héten befejezik.

Összesen 27,5 millióba kerül

Október 12-én és 13-án, pénteken és szombaton a Nagyerdei körút és Pallagi út kereszteződésében – ahol a villamos a Klinikák elé kanyarodik – 42 vágányfolyóméteren (sínszakaszban a dupláját kell számolni) végeznek karbantartást. Emiatt péntek este 6-tól szombat reggel üzemkezdetig nem közlekednek majd a villamosok, s korlátozni kényerülnek a Volán-járatok áthaladását is a kereszteződésen.

A forgalomszervezésre pontos terv készül, amiről idejében tájékoztatják az utazókat – mondta a cég műszaki igazgatója. A beruházások és a karbantartások együtt 27,5 millió forintba kerülnek, amit a DKV saját forrásból fedez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!