Nagyvilág

2011.03.16. 18:29

Nemzetközi aggodalmak a japán atomerőmű miatt

<p>"További katasztrofális események történhetnek" a japán földrengésben és cunamiban megsérült Fukusima atomerőműnél - jelentette ki szerdán az Európai Unió energiaügyi biztosa.</p>

Az amerikai energiaügyi miniszter szerint a helyzet "rosszabbnak tűnik", mint az amerikai Three Mile Island atomerőműnél 1979-ben történt baleset. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) vezetője szerint "nagyon súlyos" a helyzet.

"Irányíthatatlanná vált" a Fukusima erőműnél kialakult helyzet - jelentette ki Günther Oettinger energiaügyi biztos, az Európai Parlamentben. A biztos közlése szerint "az elkövetkező órákban további katasztrofális események történhetnek", amelyek "veszélyt jelenthetnek a szigeten élő emberekre".

Az amerikai energiaügyi miniszter szerint "úgy tűnik", hogy a fukusimai baleset "súlyosabb lesz, mint a Three Mile Island atomerőműé" - írta a BBC brit közszolgálati adó. Azt azonban nem, tudta megmondani, hogy mennyivel súlyosabb a helyzet. Az amerikai Pennsylvania államban lévő erőmű 1979-es balesetét a nukleáris események besorolására használt nemzetközi INES skálán az ötös fokozatba sorolták. A csernobili baleset a legmagasabb, hetes fokozatú volt.

Amano Jukija, az IAEA vezetője egy sajtótájékoztatón "nagyon súlyosnak" nevezte a helyzetet az erőműnél - írta a Kyodo japán hírügynökség. A japán Amano közölte, hogy Japánba fog utazni, hogy személyesen gyűjtsön információkat a balesetről. Az IAEA vezetője feltehetően csütörtökön utazik a távol-keleti országba.

Az Európai Unió közben arra biztatja a tagállamokat, hogy ellenőrizzék a Japánból érkezett élelmiszerek és tápszerek radioaktivitását - közölte az Európai Bizottság szóvivője. A megengedettnél magasabb szintű radioaktivitást azonnal jelezni kell az EU-nak.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!