Villámcsapás, zivatar, jégeső és lakástűz Borsodban

Akt.:
Megyaszón még órákkal a vihar után is 10 centis jégréteg borította a földet.
Megyaszón még órákkal a vihar után is 10 centis jégréteg borította a földet. - © Fotó: Szkrinyár Tibor
Borsod-Abaúj-Zemplén – Ahogy arról már beszámoltunk, komoly károkat okozott a megyénkre lecsapó vihar, amit több helyen is jégeső kísért. A néhol dió nagyságú égi áldás több helyen károsította a gyümölcsösöket és a zöldségeket, a károk felmérése jelenleg is folyamatban van.

A legnagyobb pusztítást zivatarral kísérve Megyaszó településen okozta: több ingatlan tetőszerkezetét teljes terjedelmében megrongálta, valamint néhány esetben a födémszerkezetet beszakította a nagy mennyiségben lehulló jég és az esővíz a Petőfi, Nagy, Hankó Zoltán és Gyöngy­virág utcákban. Sötétedésig ötvenhárom gyermek és negyvenhárom felnőtt hagyta el otthonát, mivel az részben vagy teljesen lakhatatlanná vált. Az önkormányzat befogadóhelyeket biztosított, de a huszonöt ház lakója rokonoknál töltötte az éjszakát.

megyaszo2

Kora reggel tűzoltók, ácsok és önkéntesek érkeztek a településre, akik tovább folytatták a helyreállítási munkálatokat, de több idős ember otthonának ideiglenes lakhatóvá tételéhez a közösségi oldalon is kerestek segítő kezeket.

Szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett

Szerdán összesen 432 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 96 tűzesetet és a 275 műszaki mentést összesen 427 hivatásos, 30 önkormányzati és 5 létesítményi tűzoltóság, valamint 34 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 55 téves és 3 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletekre.

Tetőket rongált a szél Halmajon

Halmajon például a Hársfa utcában megrongálta egy ház tetejét az erős szél, itt az encsi hivatásos tűzoltók dolgoztak a károk elhárításán, míg a Május 1. úton megsérült öt háznál egy miskolci egység segédkezett, a Széchenyi úton megsérült palatetőhöz pedig a gönciek vonultak.

Villámcsapás Rátkán

Villám csapott abba az istállóba, amely teljes terjedelmében égett Rátkán, a Kossuth utcában, itt a szerencsi hivatásos tűzoltók oltották el a lángokat.

Háztűz Tiszaújvárosban

A vihar okozta károknál dolgozó tűzoltók azonban hajnalban sem pihenhettek meg, Tiszaújvárosban, a Tompa Mihály utcában egy családi ház tetőszerkezete gyulladt ki. A négy lakó a helyi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt elhagyta az épületet. Három vízsugárral körülhatárolták a tüzet, majd eloltották azt. Az eset során senki nem sérült meg.

ÉMVideó: Megyaszót szinte teljesen letarolta a jégeső

Videó: Megyaszót szinte teljesen letarolta a jégeső

Dió nagyságú jégdarabok záporoztak Megyaszóra, a viharban csaknem az összes épület megsérült. Száz embernek kellett elhagynia az otthonát.

Jégeső Megyaszón: A heves indulatok után lecsillapodtak a kedélyek

Jégeső Megyaszón: A heves indulatok után lecsillapodtak a kedélyek

Megyaszón a rendőrség készenlétiseinek is ki kellett vonulniuk a faluba szerdán.

Károkat okozott a vihar Borsodban

Villámcsapás miatt nem volt áram a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Encsen szerda délután, és a megye más részein is károkat okozott a vihar – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

Fába csapott a villám Ózdon

Szerdán reggel mennydörgéssel és komoly villámlással kísért zivatar vonult végig Ózdon. A villám az Ifjúsági Parkban belecsapott egy fába, amit törzsében jelentősen megrongált.
Gönc.
BOON.HU


hirdetés