Gazdaság

2017.05.25. 09:22

Védjük a szemünket a monitor előtt és a napsütésben is

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Napjainkban a monitor és a televízió képernyőjének köszönhetően szemünk nagy megterhelésnek van kitéve, aminek következtében könnyen elfárad.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Napjainkban a monitor és a televízió képernyőjének köszönhetően szemünk nagy megterhelésnek van kitéve, aminek következtében könnyen elfárad.

A jó idő beköszöntével pedig az erős Napfény miatt fokozottan kell figyelnünk a megfelelő védelemre.

Monitor és lámpafény

A munkavállalók túlnyomó része ülőmunkát végez és napi nyolc órában a monitort nézni. Az egy tévhit, hogy ez rontja a szemünket, azonban az igaz, hogy nagyon elfárad tőle. A látásunk minőségével kapcsolatban megtévesztő lehet, hogy a meglévő látáshibáinkat könnyebben észrevesszük, hiszen a nagyobb igénybevétel miatt ezek a problémák is feltűnőbbek.

A másik probléma, hogy kevesebbet pislogunk a képernyőnek köszönhetően, így kevesebb nedvességhez jut a szemünk. A pislogás és a nedvesség védi és tisztítja a szemünket, ezért figyeljünk erre tudatosan vagy használjunk műkönnyet, annak érdekében, hogy pótoljuk a szükséges folyadékot. Emellett óránként álljunk fel és sétáljunk egyet vagy csukjuk be a szemünket pár percre. A megfelelő fényerő is segíti a látást, a monitoron és a munkahelyen is olyan erősséget állítsunk be, aminek segítségével mindent könnyen el tudunk olvasni.

Napsütés

A jó időben nemcsak a meleggel, hanem az erős fényekkel is meg kell küzdenünk. Ha a levegőn tartózkodunk, mindig viseljünk napszemüveget, azonban nem mindegy, hogy milyet. A pupilla a sötét lencse hatására kitágul, azonban nem védekezik, ezért káros lehet, ha UV-szűrővel nincs ellátva. Igyekezzünk a déli órákban nem a szabadban tartózkodni, ha mégis kint kell lennünk, fokozott figyelmet fordítsunk a szemünk és a bőrünk védelmére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!