Gazdaság

2016.11.04. 10:04

Kell félnünk az automatizációtól?

<p style="text-align: justify;"><strong>Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - <a href="http://www.cvonline.hu/blog/2016/karriertanacsok/a-technologiai-innovacio-hatasa-a-munkaeropiacra/9052" target="_blank">Korábban már írtunk arról</a>, hogy milyen hatása lehet a technológiai fejlődésnek a munkaerőpiacra - olvasható a <a href="http://www.cvonline.hu/blog/2016/hirek/kell-felnunk-az-automatizaciotol/11244" target="_blank">Cvonline.hu állásportálon</a>. Egyelőre megoszlóak a vélemények ezzel kapcsolatban, sem a pozitív sem a negatív irányba nem dől el egyik oldal sem, azonban egyre többeket foglalkoztat a téma.</strong>

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Korábban már írtunk arról, hogy milyen hatása lehet a technológiai fejlődésnek a munkaerőpiacra - olvasható a Cvonline.hu állásportálon. Egyelőre megoszlóak a vélemények ezzel kapcsolatban, sem a pozitív sem a negatív irányba nem dől el egyik oldal sem, azonban egyre többeket foglalkoztat a téma.

Sokak szerint a jövőben azok a munkahelyek meg fognak szűnni, amelyeket könnyű automatizálni. Ilyen például az asszisztensi, adminisztratív vagy a gyártással, építéssel, összeszereléssel foglalkozó munkakörök. Hasonló eredményre jutott a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet napokban megjelent elemzése (Az automatizáció munkaerő-piaci hatásai).

A GVI becslése alapján a hazai munkahelyek 12 százaléka automatizálható lenne a jelenlegi technológiákat figyelembe véve (az elemzés nem számolt a jövőbeni fejlesztésekkel).

Veszélyeztetett munkakörök

Ez alapján 55 foglalkozás lenne kiváltható Magyarországon, főként a feldolgozóiparhoz (textilipar, élelmiszergyártás-és tartósítás), a gépgyártáshoz, az irodai munkákhoz (adminisztrációhoz, adatrögzítéshez, könyveléshez), a logisztika és járművezetéshez (rakodás, szállítmány-előkészítés), az építőiparhoz (festés, burkolás, kőművesség, tetőfedés) kapcsolódó, valamint az eladói, ellenőri és takarítói munkakörök.

Területi eltérés

Az említett 12 százalék, azaz 513 ezer munkavállaló területi megoszlását is vizsgálták. Ez alapján a legnagyobb a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Csengeri járásban (38%), Fejér megyében a Bicskei járásban (35%), Pest megyében pedig a Gyáli és Budakeszi járásban (29%) a kiváltható munkahelyek aránya.

Mit tehetünk?

Cikkünk elején említett álláspontnak azonban van egy másik oldala is. Míg az egyik oldal az automatizáció fent leírt hatásait jósolja, addig mások szerint - míg eddig korábban a történelem során minden újítás -, ez sem hoz majd annyira drasztikus változást mint azt gondolnánk, helyette a munkakörök átalakulása fog végbemenni.

Bármelyik állásponton is állunk, annyi bizonyos, hogy így vagy úgy de hatással lesz az életünkre, a munkánkra ezért érdemes felkészülni rá, tájékozottnak lenni és nem árt növelnünk magunkban az alkalmazkodóképességünket!


350-400 ezer munkahely szűnhet meg Magyarországon a technika fejlődése miatt a jövőben. Ezt Varga Mihály gazdasági miniszter mondta egy konferencián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!