Gazdaság

2016.09.23. 12:31

Honnan tudod, hogy jó céghez mész dolgozni?

<p style="text-align: justify;"><strong>Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az állásváltások egy része azért történik, mert a <a href="http://www.cvonline.hu/blog/tag/munkavallalo" target="_blank">munkavállaló</a> sok olyan elemmel szembesül a munkájában, amit nem szeret, sőt kifejezetten nyűgnek érzi - olvasható a <a href="http://www.cvonline.hu/blog/2016/karriertanacsok/honnan-tudod-hogy-jo-ceghez-mesz-dolgozni/10998" target="_blank">Cvonline.hu</a> oldalán.</strong></p>

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az állásváltások egy része azért történik, mert a munkavállaló sok olyan elemmel szembesül a munkájában, amit nem szeret, sőt kifejezetten nyűgnek érzi - olvasható a Cvonline.hu oldalán.

Túladminisztrálás, olyan bürokratikus folyamatok, amik – érzése szerint – a hatékony munkavégzését akadályozzák, kellő döntési szabadság hiánya. Amikor felmond, új munkahelyet talál, és lelkesen belekezd a munkába, hamarosan érzi: csöbörből vödörbe jutott, megint nem jól választott. Nos, valójában nem tud jól választani az álláskereső, ha ez a szempontja.

Ha nem mennek jól a dolgok a munkahelyeden, az egy új karrier kezdete lehet…

Minden cégben megvannak azok a kockázatkezelési, jóváhagyási folyamatok, amik gyakran tényleg a hatékony munkavégzés ellen hatnak – a biztonsággal indokolva. Belátva, hogy ilyen kontrollpontok, bürokratikus, adminisztratív követelmények mindenhol vannak, a menekülés helyett a lehetőséget kell meglátni ebben. Karrierlehetőséget.

Amennyiben igazán jó vagy a szakmádban, és tudod, hogy egy adott folyamat hogyan működhet a legjobban, ezt a cégek igenis értékelni fogják. Ők maguk is szeretnének jobbak, hatékonyabbak lenni. Igaz, hogy a cégek egyik általános követelménye minden munkavállaló felé a szabálykövetés, de a szabályokhoz való kritikus – és egyben jobbító szándékú – hozzáállás egy olyan érték, amit kevesen mernek hangsúlyozni magukban. Elfogadják a nehézkes szabályokat, vergődnek benne, majd feladják, felmondanak, és egy másik cégnél hasonlóval szembesülnek. A megoldás tehát nyilvánvalóan nem ez. Ha az ideális, „tankönyvi” módon működő tökéletes munkahelyet keresed, nem fogod megtalálni. Olyat kell találni, ahol nyitottak a javaslataidra.

Amennyiben jól ismered az adott folyamatot, amit szívesen illetnél kritikával, tedd is meg, mert mind a céged, mind te magad profitálhatsz belőle, akár egy új karrier kezdete is lehet. A kritika ne öncélú legyen, hanem építő jellegű. Bizony, ez „szorgalmi munka” lesz a napi munkád mellett, nem is vehet el időt abból. Tehát: térképezd fel, írd le, rajzold le folyamatábrával vagy bármilyen más módon, hogy most milyen lépésekből áll az az adott folyamat, ami szerinted, ha nem is hibás, de akadályozza a hatékonyságot. Ha ez megvan, ugyanígy dolgozd ki a saját javaslatodat: rajzolj, magyarázz, vezesd le, milyen előnyei lennének a cégnek abból, ha átalakítanák a folyamatot úgy, ahogy te javaslod. Egy egységes dokumentummá kell ennek összeállnia, ami már a magyarázataid nélkül is megállja a helyét – mert ha jó, és meg tudod győzni a főnöködet, akkor a cég más vezetőihez is el fog jutni. Kellően nagy cégnél akár külön pozíció nyílik az ilyen folyamatok átdolgozására, kisebb cégeknél a munkakörödet alakíthatják át úgy, hogy a javaslataidat meg is valósíthasd.

Már állásinterjún mérd fel a lehetőségeidet!

Speciális változata ennek a helyzetnek, amikor egy cég állásinterjúra hív, ráadásul komoly presztízsű, így megtiszteltetés lenne náluk dolgozni. Megnézed a honlapjukat, kipróbálod a webáruházukat, betelefonálsz az ügyfélszolgálatukra, megkérdezel a cégről ismerősöket, azaz próbálod megismerni a céget előre. Mire az állásinterjúra mész, már látsz egy sor hibát a működésükben. A kétségeidet magadnak kell kezelned ilyenkor: egy nyilvánvalóan hibásan működő cégben lehetőséget látsz, vagy stresszforrást? Az állásinterjún ki kell derítened, hogy hogyan állnának a jobbító javaslataidhoz, kapnál-e döntési jogkört a megvalósításra. De egy állásinterjú egyáltalán nem jó alkalom arra, hogy kritikával illesd a céget, mert akkor nem lesz állás belőle. Érdemes ilyenkor feltételes módot használni, úgy kérdezni. Elmondani, hogy szabálykövető ember lévén az első napjaidat a folyamatok, szabályok megismerésével fogod tölteni, és megkérdezheted, mik a lehetőségeid akkor, ha esetleg valamire hatékonyabb megoldást ismersz? Több eset lehetséges: a cég maga is tudja, hogy hibásak egyes működési elemei, tehát örül annak, ha ilyen embert, hozzáállást talál. A másik eset, amikor nem is tud róla, hogy hiba van a működésében, és ha kellően jól érvelsz majd a jobbítás mellett, elfogadják a javaslataidat. Amennyiben már az állásinterjún teljes elzárkózást látsz, nyitottság helyett, tudhatod: ebben a cégben vergődni fogsz a rossz működési szabályok között, a változás reménye nélkül, tehát nem jó választás.

Összefoglalva: a cégek közül az ideálisat keresni nehezen működő karrierstratégia. Sokkal inkább működő a nyitott, fejlődésre hajlandó, racionális elveken nyugvó cégműködést keresni, mert itt tudsz majd kibontakozni szakmailag, ilyen cégnek van jövője a piacon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!