Gazdaság

2016.09.26. 16:51

6 órás munkarend Svédországban

<p style="text-align: justify;"><strong>Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A hétköznapokban gyakran rohanunk és úgy érezzük, hogy nincsen időnk semmire, hiszen a napunk nagy részét a <a href="http://www.cvonline.hu/blog/tag/munkahely" target="_blank">munkahelyünkön</a> töltjük. Azonban, ha csökkentett munkaidőben dolgozunk, akkor a fizetésünk arányosan kevesebb, ami jelentős bevételkiesést eredményezhet - olvasható a <a href="http://www.cvonline.hu/blog/2016/hirek/6-oras-munkarend-svedorszagban/11008" target="_blank">Cvonline.hu</a> oldalán.</strong>

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A hétköznapokban gyakran rohanunk és úgy érezzük, hogy nincsen időnk semmire, hiszen a napunk nagy részét a munkahelyünkön töltjük. Azonban, ha csökkentett munkaidőben dolgozunk, akkor a fizetésünk arányosan kevesebb, ami jelentős bevételkiesést eredményezhet - olvasható a Cvonline.hu oldalán.

Ez nemcsak nálunk jelent problémát, hanem más országokban is. Svédországban is felismerték ezt a nehézséget, ezért 2015 februárjában egy kísérletet kezdtek, ami egy évig tartott és amely során egy idősek otthonában 6 órára csökkentették a dolgozók munkaidejét, azonban a fizetésük változatlan maradt. Összehasonlították az előnyöket és a költségeket is és arra a megállapításra jutottak, hogy így sokkal produktívabbak és boldogabbak az emberek, aminek következtében a munkájukat is jobban végzik és kevesebb betegszabadságot vesznek ki. A pozitív eredményeknek köszönhetően most már hivatalosan is bevezették a hat órás munkarendet Svédországban.

A kevesebb több

Linus Feldt, játék applikáció fejlesztésével foglalkozó Filimundus cég vezérigazgatója szerint nem annyira effektív a nyolc órás munkavégzés. Véleménye szerint egy dologra koncentrálni nyolc órán keresztül rendkívül fárasztó, ezért gyakran szüneteket iktatunk be és a magánéletünket is nehéz irányítani a munkaidőn kívül. Ennek felismeréseként már a múlt évben bevezette a hat órás munkarendet. A célja az volt, hogy a dolgozói motiváltabbak legyenek és a munkájukat intenzívebben végezzék el, még a munkaidejükben. Jó eredményeket ért el az új munkarenddel, hiszen a munkavállalók nem használják a közösségi oldalakat, rövidebbek a meetingek és minden zavaró tényező megszűnt a munkavégzés közben. Feldt véleménye szerint az emberek jobban tudnak koncentrálni az elvégzendő feladatokra és nagyobb az állóképességük is, illetve több energiájuk marad a magánéleti dolgaik teljesítésére.

A sikeres kísérlet és a sok pozitív példa bizonyítja, hogy sokkal elégedettebbek és kipihentebbek az emberek az új munkarend bevezetésével, amelynek következtében jobb teljesítményt nyújtanak a munkahelyükön, mint korábban. Mivel kevesebb idő alatt kell ugyanannyi munkát elvégezniük, kevesebb szünetet iktatnak be, ezáltal sokkal produktívabbak is.

Reméljük, hogy Svédországhoz hasonlóan a többi ország is átveszi az új munkarendet és nálunk is bevezetésre kerül. Ti mit szólnátok hozzá?


Külföldön egyre elterjedtebbnek számít, hogy a cégek rugalmas munkaidőben foglalkoztatják a munkavállalóikat, hiszen több kutatás is kimutatta, hogy egyre fontosabbá válik az emberek számára a szabadidő. Ráadásul a 4 vagy 6 órában foglalkoztatottak esetében előfordul, hogy hatékonyabban dolgoznak, valamint a Y generáció megváltozott igényeihez is jobban illik az atipikus munkarend.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!