Gazdaság

2016.04.11. 10:01

A technológiai innováció hatása a munkaerőpiacra

<p style="text-align: justify;"><strong>Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Sokunkat foglalkoztat a jövő, próbálunk előre tervezni, megjósolni, milyen készségekre lesz majd szükség a jövőben.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Sokunkat foglalkoztat a jövő, próbálunk előre tervezni, megjósolni, milyen készségekre lesz majd szükség a jövőben.A World Economic Forum szakértői sem voltak ezzel másképp, készítettek hát egy felmérést, amely alapján megjósolható néhány irányvonal – olvasható az Index oldalán.

A technológia fejlődés kapcsán a legtöbbször az automatizációt és a robotikát hozzák fel. Sokan félünk a technikai újításoktól, mások pedig örömmel fogadják az újdonságokat, amelyek megkönnyítik a mindennapi életünket. Azonban kérdéses, hogy ezek az újítások hogyan hatnak majd a munkahelyekre. A Pew Research Center kutatóintézet 2014-ben 1896 szakembert kérdezett meg arról, hogy pozitív vagy inkább negatív hatása lesz az automatizációnak és a robotok térhódításának az emberekre. A szakértők között nincsen azonban egybehangzó vélemény ezzel kapcsolatban, 52%-uk optimista, 48%-uk szerint viszont nem fogjuk tudni megfelelően kezelni az új kihívásokat, tehát a technológiai fejlődésnek több lesz a vesztese mint a nyertese.

Az optimisták viszont úgy látják, hogy az idők folyamán már számos technológia újítás végbement anélkül, hogy annak negatív hatása lett volna a foglalkoztatásra, sőt, mondhatni új munkahelyeket teremtettek.  Véleményük, hogy még ha néhány munkahely meg is szűnik a robotika terjedése következtében, helyettük számos új munkahely jön majd létre a fejlődés során. „A technológia megszabadít majd minket a kellemetlen munkáktól, ráadásul a folyamat arra is lehetőséget teremt az emberiségnek, hogy újragondolja a munka fogalmát kreatívabb, közösségibb, társadalmilag hasznosabb irányba.”

A kételkedők azonban úgy vélik, hogy a negyedik ipari forradalom sokkal nagyobb kihívást jelent majd, mint az elődei. Túl gyors lesz majd, hogy értelmesen tudjunk rá reagálni, ezért számos kellemetlen mellékhatás várható, úgy mint a szellemi munkaköröket érintő tömeges munkanélküliség, valamint a társadalmi rétegek között elmélyülő szakadék.

A World Economic Forum felmérés alapján a világ 15 legnagyobb gazdaságában 7,1 millió munkahely fog megszűnni az elkövetkező 5 évben a mesterséges intelligencia és az automatizáció hatására. Noha a gépek eddig csak a fizikai munkaköröket érintették, a jövőben már az irodai dolgozók munkáját is feleslegessé tehetik. A munkahelyek megszűnésével párhuzamosan azonban az előrejelzések szerint 2 millió új munkahely fog létrejönni más ágazatokban, főképp a magasan képzett munkaerőt igénylő, kevéssé automatizálható feladatok elvégzésére.

Mely ágazatokat érinti a változás?

Eltérően érinti az egyes ágazatokat a változás. Míg lesznek olyan munkakörök melyek felvirágoznak, addig másokban tömeges leépítések várhatóak. A kutatók előrejelzései szerint a megszűnő munkahelyek kétharmada az irodai adminisztratív munkaköröket érinti, de a gyártásban, építésben és összeszerelésben dolgozók szintén nem fognak jól járni, valamint a szórakoztatóiparban is csökkenő munkaerőigényre lehet számítani.

A munkahelyek csökkenésén túl erősödni fog a foglalkoztatási bizonytalanság, és terjedni fognak az atipikus, rugalmas foglalkoztatási formák. Tovább erősödik majd a mérnökök és IT-s szakemberek iránti igény. Az egészségügyi szektor súlya növekedni fog az elöregedő társadalmakban, míg a fiatalabb populációval rendelkező gazdaságokban az oktatásban lesz szükség munkaerőre. Ezek mellett várhatóan tovább nő a foglalkoztatás és előreláthatólag több nő lesz vezetői pozícióban, mint napjainkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!