Gazdaság

2016.02.17. 10:39

Stresszforrások a munkahelyen

<p style="text-align: justify;"><strong>Melyek a stresszt kiváltó faktorok a munkád során? Egy idén januárban készített külföldi felmérésben 834 embert kérdeztek meg erről.

Melyek a stresszt kiváltó faktorok a munkád során? Egy idén januárban készített külföldi felmérésben 834 embert kérdeztek meg erről.A felmérés eredményeként a válaszadók az alábbi négy faktort jelölték meg a legtöbben:

  • kiszámíthatatlanság (26%)
  • munkahelyi környezet (21%)
  • határidők (20%)
  • mások biztonsága (16%)
  • Az eredmények láttán kíváncsiak lehetünk, hogyan határozták meg a felmérés készítői például a kiszámíthatatlanságot.

    A kiszámíthatatlanság a munkahelyi rutinnal van összefüggésben. Amennyiben a dolgozó nem tudja rendszeresen megvalósítani a munkaköréhez tartozó feladatokat, napi rutint, akkor az kiszámíthatatlansághoz vezet. Egy következetlen munkanap azt követeli, hogy folyamatosan változtasson a munkafolyamatán a dolgozó.

    A munkahelyi környezet a munkavállalónak az ügyfelekkel, fogyasztókkal, vezetőkkel és kollégákkal való együttműködéseit foglalja magában. Hogyha minden beszélgetésből kérés vagy feladat lesz, akkor idővel a környezet stresszessé válik.

    A kérdőívet kitöltők között 31%-ban voltak azok a dolgozók, akik szolgáltatást nyújtó vállalatoknál vannak alkalmazásban, így jött ki harmadik tényezőként a határidő mint stresszforrás.

    A válaszadók között nagy arányban voltak még (50%) egészségügyi szakemberek is, így került be a top 4 faktor közé a mások biztonsága mint stressz tényező.

    allasertesito-gomb_newsletter1

    A felmérésben megkérdezett válaszadók többsége (62%) nagyon stresszesnek ítélte meg munkáját, csupán 11% nyilatkozott úgy, hogy kevésbé stresszes. A fenti 4 tényezőn kívül tovább stressz faktor a munkanap/munkahét hosszúsága (7%), a személyes jólét veszélye (5%), az előrelépési lehetőség (3%) és az utazás (1%). A válaszadók a 8 tényező közül csupán egyet választhattak.

    Az eredeti cikk az AOL weboldalán olvasható.

    Szabó Diána

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!