Gazdaság

2015.08.17. 15:16

Miért betegszünk meg, amikor szabadságra megyünk?

<strong>Valljuk be őszintén, jellemző ránk, hogy átlagon felül dolgozunk egészen a nyaralás előtti napig, hogy csak aztán kezdjük bele a jól megérdemelt pihenésbe. Majd amikor elérkezik a várva várt nyaralás, lázasan fekszünk az ágyban, hiszen túlhajszoltuk magunkat.

Valljuk be őszintén, jellemző ránk, hogy átlagon felül dolgozunk egészen a nyaralás előtti napig, hogy csak aztán kezdjük bele a jól megérdemelt pihenésbe. Majd amikor elérkezik a várva várt nyaralás, lázasan fekszünk az ágyban, hiszen túlhajszoltuk magunkat.Ismerős a szituáció?

Főként a stresszes körülmények között dolgozókra jellemző, hogy a régóta várt éves nyaralás első napján megbetegednek.

„Számos munkavállaló fektet erőn felüli energiát a munkanapokba, s emellett ugyanekkora erőfeszítéseket tesz, hogy magánélete minden szegmense ugyanilyen flottul és sikeresen működjön, majd azt várja a régóta áhított szabadságtól, hogy az év közben befektetett energiát hirtelen egyszerre nyerje vissza” – részletezi a szinte népbetegségnek számító jelenséget Wolfgang Wesiack, a Német Belgyógyászok Szakszövetségének egyik vezetője.

Stresszes mindennapjainkban nem vesszük észre, hogy a testi és/vagy szellemi túlterhelést. Azonban, amikor elkezdődik a szabadság és a külső feszültségek megszűnnek, csupán csak akkor érzékeljük az előző túlhajszolt időszak következményeit.

„Az immunrendszer a feszített tempó következtében drasztikusan is le tud gyengülni. Így a szabadság elején nagyon könnyen össze lehet szedni egy-egy fertőzéses jellegű betegséget” – mondja Wesiack.

A szakértő arra is felhívja a figyelmet, hogy néhányan a szabadság idejére is túl sok programot szerveznek és ilyenkor is hajlamosak túlterheli magukat. Nem szabad túlzott elvárásokat támasztani a nyaralással szemben, hiszen ennek következtében sok esetben csalódás alakulhat ki és a nyaralás ideje alatt sem tudunk megszabadulni a feszültségtől. De nem csak a szabadság ideje alatt ajánlatos oda figyelni a stressz forrásokra. Érdemes a hétköznapokban is időnként pihenőket tervezni. Nagyon fontos, hogy figyeljünk oda arra, hogyan is érezzük magunkat, testi és lelki értelemben egyaránt. Akár mindennap lehet egy rövidebb-hosszabb időszak, amikor „szabadságra küldjük magunkat”.

Ilyen kézenfekvő lehetőség például az étkezés, amikor próbáljuk kikapcsolni agyunkat és a megoldandó problémák és a megbeszélések helyett feltöltődni. De remek kikapcsolódási lehetőség egy szeretteinkkel töltött közös program, vagy a kedvenc sporttevékenység űzése is.

A tehermentesítéssel tulajdonképpen terhelhetőségünk és azzal együtt munkavégzésünk hatásfoka is növekszik. „Egyszerűen kapcsoljuk ki mobiltelefonunkat bizonyos időközönként, s amiatt se legyen egyáltalán lelkiismeret-furdalásunk, ha az otthoni háztartásban valami elintézetlen maradt” – hangsúlyozza a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!