Gazdaság

2015.07.06. 08:46

Így őrizd meg a szellemi frissességed

<strong>Elfelejtettem, kiment a fejemből, nem jut eszembe… Előfordult már veled is, hogy a rengeteg kötelesség miatt elvesztetted a fonalat?</strong>

Elfelejtettem, kiment a fejemből, nem jut eszembe… Előfordult már veled is, hogy a rengeteg kötelesség miatt elvesztetted a fonalat?

Szeretnéd mindig észben tartani a fontos teendőket? Vagy csak egyszerűen szeretnéd felpörgetni magad, hogy jobban tudj koncentrálni? Van pár tuti tippünk, amelyek jó hatással vannak agyunkra és segítenek a memóriát frissen tartani.

1. Tornáztasd az agyad

A tanulás nagyon jótékony hatással van az agyműködésre. Tanulj meg új idegen nyelveket, új hangszeren játszani, vagy csinálj bármilyen kreatív tevékenységet. A fejtörők, memóriajátékok, vagy akár egy keresztrejtvény megfejtése is segít a szellemi frissesség megőrzésében.

2. Rendszeres testmozgás

Mozogj rendszeresen! A testmozgás javítja az agy vérellátását, csökkentve ezzel a memóriavesztés kockázatát. Gyalogolj, kerékpározz, fuss!

3. Megfelelő alvásmennyiség

Alvás közben az agyunk teljesen felfrissül, „megújul”. Tanulmányok szerint felnőtteknek körülbelül 7-8 óra szükséges ahhoz, hogy teljesen kipihentek legyenek. Az alvás aktív szerepet játszik az emlékek megszilárdulásában is.

4. Megfelelő táplálkozás

Figyelj oda a táplálkozásra! Fogyassz antioxidánsban gazdag élelmiszereket, például étcsokoládét, zöldteát. A rendszeres és mértékletes táplálkozás is fontos. Kerüld a túl sok szénhidrátot, valamint részesítsd előnyben, az élelmi rostokban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket. A legismertebb agyserkentő gyümölcs az áfonya.

A csökkent emlékezőképesség nem csak az időseket érintheti.  Azonban mi magunk egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk azért, hogy memóriánkat hosszú távon frissen tartsuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!