Gazdaság

2015.06.09. 15:03

Fizetésemelés helyett inkább rugalmas munkavégzést!

<strong>A magyar alkalmazottak zömének nincs lehetősége az irodán kívüli munkavégzésre. A többség fizetett szabadságot vesz ki, vagy utólagos túlórázással hozza be a magánjellegű teendője miatt kiesett munkaórákat.

A magyar alkalmazottak zömének nincs lehetősége az irodán kívüli munkavégzésre. A többség fizetett szabadságot vesz ki, vagy utólagos túlórázással hozza be a magánjellegű teendője miatt kiesett munkaórákat.Telenor Dolgozz Otthonról Nap kezdeményezése kapcsán, 2300 fő részvételével végzett online kutatást a rugalmas munkavégzésről.

A magyar szellemi munkavállalók 39,4%-a egyáltalán nem szokott a munkahelyén kívül dolgozni, pedig többségük (54%) szívesen dolgozna otthonról vagy egyéb külső helyszínről rugalmas beosztásban. A rugalmas munkavégzés az új munkahely kiválasztásánál is kiemelt szempont sokak számára (40,9%), ráadásul az előléptetésnél (33,1%) vagy egy céges autó használatánál (28,3%) is hatásosabb ösztönző eszköz.

Azok a szerencsés munkavállalók, akiknek mégis van lehetőségük időnként otthonról dolgozni, többségében (21,4%) kéthetente vagy ritkábban használják ki ezt a lehetőséget. A megkérdezettek 15,1%-a végzi dolgát az irodán kívül hetente több alkalommal, heti egyszer pedig 7,5 % választ alternatív helyszínt feladatainak elvégzéséhez.

Ügyintézés

A dolgozók többsége (44%) a fizetett szabadnapjait használja fel azokra az esetekre, amikor személyes elfoglaltsága miatt nem tud bemenni dolgozni. A második legnépszerűbb számukra (24%), amikor otthonról dolgoznak, vagy átcsoportosítják aznapi munkaidejüket - tehát vagy hamarabb kezdenek, vagy tovább maradnak az irodában. Népszerű még az is, mikor utólagos túlórázással hozzák be a lemaradásukat. Fizetés nélküli szabadságot mindössze a válaszadók 6,1%-a szokott kivenni ilyen esetben, 5%-uk pedig saját bevallása szerint betegszabadságért folyamodik megoldásképpen.

A Telenor azt is kutatta melyek azok az eszközök, amelyek nélkülözhetetlenek a rugalmas, otthonról történő munkavégzéshez?

A munkavállalók többsége (88,2%) szerint az internetkapcsolat és egy laptop (78%), illetve megfelelő adatbiztonságot biztosító szoftverek (65,3%), a hívásra alkalmas hagyományos vagy mobiltelefon (62,3%), az okostelefon (58,8%), valamint a mobilinternet (57,8%). Az olyan hagyományos irodai eszközöket pedig, mint a telefax (6,6%) vagy a fénymásoló (19%) már csak nagyon kevesen igénylik munkájukhoz.

A Telenor és a Microsoft 2012 óta szervezi hazánkban a Dolgozz Otthonról Napot. Ezidáig több száz szervezet és cég, valamint több ezer munkavállaló csatlakozott a mára mozgalommá fejlődött kezdeményezéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!