Friss hírek

2011.05.03. 17:41

A bíróság szerint nem rágalmazott a Wiesenthal Központ vezetője

<p>Felmentette a rágalmazás vádja alól a Pesti Központi Kerületi Bíróság kedden Efraim Zuroffot, a Simon Wiesenthal Központ vezetőjét, akit Képíró Sándor, a háborús bűnökkel vádolt egykori csendőr százados jelentett fel. Az ítélet nem jogerős. Korábban Efraim Zuroff állította azt, hogy a volt csendőr háborús bűnös.</p>

Korábban már indult eljárás az ügyben, de azt megszüntette a bíróság, mivel Képíró Sándor nem jelent meg a tárgyaláson, ügyvédje viszont fellebbezett. Így új eljárás kezdődött, melyben kedden felmentő ítéletet hozott a bíróság.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon felmentette a rágalmazás vétsége alól Efraim Zuroffot. Az indoklás szerint egy 1944-es ítélet birtokában Zuroff, akinek jogi érdeke fűződött a közlés megtételéhez, megalapozottan és egyébként jóhiszeműen eljárva állította azt a volt csendőr századosról, hogy háborús bűnös. A bíróság érdemben nem vizsgálta KépíróSándor büntetőjogi felelősségét az 1942-es újvidéki razziában betöltött szerepe kapcsán, mivel ez önálló eljárás tárgya, és nem érinti a Wiesenthal Központ vezetőjének büntetőjogi megítélését. Az ítélet nem jogerős - derül ki a Fővárosi Bíróság keddi közleményéből.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!