Friss hírek

2011.02.15. 18:23

Öt éve zárt be az utolsó katonai szakközépiskola

<p>Csütörtökön lesz öt éve, hogy Magyarországon bezárt az utolsó katonai szakközépiskola.</p>

Öt évvel ezelőtt, 2006. február 17-én a Honvédelmi Minisztérium bejelentette, hogy bezár az ország utolsó katonaiszakközépiskolája Győrben. A tárca azzal indokolta a döntést, hogy évek óta nem volt elég felvételiző az intézménybe. Ősszel már nem indult új évfolyam és a jelentkezőknek más iskolát kellett választaniuk. A minisztérium azt ígérte, hogy az 57 dolgozó sorsáról gondoskodik, az iskolában tanuló két évfolyam pedig még befejezheti a tanulmányait.

Öt évvel a bejelentés után, 2011-ben a Honvédelmi Minisztérium sajtóirodája a Független Hírügynökség kérdésére kedden közölte: a bezárás óta eltelt öt évben nem nyíltak ki újra a katonai középiskolák, de folyamatosan bővül az úgynevezett Katonasuli program. Ennek lényege, hogy a középfokú oktatási intézmények szabadon választható érettségi tantárgyként emelhetik be a tanmenetbe a katonai alapismeretek tárgyat. Jelenleg 18 iskolában már négyéves képzésben tanulja mintegy 800-1000 diák ezt a tantárgyat, két helyen pedig idén ősszel indulhat el a kétéves képzés. Emellett két középiskolában és több általános iskolában szakkörök formájában ismerkednek a diákok a honvédséggel.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!