Friss hírek

2010.02.01. 13:37

Magyar utasbiztonságiak éltek vissza a kódokkal Ferihegyen

<p>A csomagokat átvizsgáló röntgengépekhez szükséges kódokkal élt vissza hét magyar utasbiztonsági ellenõr a gyanú szerint Ferihegyen. Ezeket a kódokat még 2008 decemberében a sztrájk idején felbérelt görög dolgozók kapták.</p>

Korábban megjelent hírek szerint a görögök, a Repülõtéri Rendõr Igazgatóság (RRI) szerint viszont a jelenleg is Ferihegy 1-en dolgozó 7 utasbiztonsági ellenõr élt vissza azokkal. Ellenük tart az eljárás.
A 2008 decemberében, a BA Zrt. által alkalmazott görög utasbiztonsági ellenõrök az üzemeltetõtõl saját, személyes kódot kaptak a munkavégzésükhöz. A görög munkavállalók elutazását követõen azonban olyan bejelentések érkeztek, hogy több magyar ellenõr jogtalanul használja a korábban a görögöknek kiadott kódokat. A rendõrségi vizsgálat eredményeként jelenleg hét, a Ferihegy 1-es terminálon dolgozó ellenõr ellen van eljárás, "folytatólagosan elkövetett számítástechnikai rendszer és adatok ellen elkövetett bûncselekmény" gyanújával.

A rendõrség vizsgálja a Ferihegy 2 terminálján esetlegesen elõforduló visszaéléseket, a jövõben várhatóan növekedni fog a gyanúsítottak száma. A ferihegyi szakszervezetektõl azóta egyébként több hasonló bejelentés érkezett, ezeket a rendõrség kivizsgálta és ahol kellett, nyomozást rendelt el.

Horváth Katalin Fanni, az RRI szóvivõje a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a röntgen számítástechnikai rendszerének használatához mindenki külön kódot kap. így nyomon lehet követni, hogy ha például egy röntgenvizsgálat után mégis van valami gond az egyik csomaggal, akkor ki vizsgálta azt meg. Ha más kódjával lép be valaki, akkor közvetlenül nem tudják végrehajtani a visszakövetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!