Foci vb 2022

2022.11.20. 08:00

Íme a D csoport: Ausztrália, Dánia, Franciaország, Tunézia

A világbajnokság sorsolásán Dánia és Tunézia, valamint az interkontinentális rájátszás győztese Ausztrália került össze az egyik favorittal, Franciaországgal.

Kylian Mbappe

Forrás: Shutterstock

A Socceroos, vagyis az ausztrál labdarúgó válogatott az Interkontinentális pótselejtezőn, tizenegyespárbajban legyőzte Perut, és ezzel megszerezte a jegyet Katarba, miután a rájátszás első körében előbb az Arab Emírségek csapatát múlta felül. Didier Deschamps gall kakasa Ausztrália ellen nyit, és az európai topcsapattól mindenki azt várja, hogy magabiztosan jut be az egyenes kieséses szakaszba. Mögöttük viszont óriási csata várható a csoportmásodik hely megszerzéséért. Érdekesség, hogy ennek a kvartettnek három tagja a 2018-as oroszországi vb-n is azonos négyesben szerepelt. Akkor Franciaország, Dánia és Ausztrália a C-csoportban küzdött a nyolcaddöntőbe kerüléséért, amelyet a franciáknak és a dánoknak sikerült kiharcolniuk, míg a földrésznyi kontinens válogatottja az utolsó helyen végzett.

A D-csoport csapatai

Ausztrália

A Socceroos megnyerte az egyfelvonásos, FIFA interkontinentális rájátszást, és ezzel megszerezte a katari D-csoport utolsó helyét, miután június 13-án, büntetőpárbajban legyőzte Perut. Hat nappal ez előtt Ausztráliának az Arab Emírségek együttesét kellett két vállra fektetnie, az ázsiai selejtező rájátszásban (2-1-es sikert értek el), hogy megmérkőzhessen Peruval, a vb-indulás jogáért. Ausztrália ezzel megmentette a selejtezősorozatát, amely ígéretesen indult, de Japán és Szaúd-Arábia elleni vereségekkel végződött, és ezek szerte foszlatták az automatikus kvalifikációhoz fűzött reményeiket, a rájátszásba kényszerítve a csapatot. A Socceroos az ezredforduló óta állandó szereplője a világbajnokságnak, öt egymást követő alkalommal jutott ki a legrangosabb tornára.

FIFA világranglista helyezés: 38.

Regionális helyezés: 4. (Ázsia)

Világbajnoki részvétel (utolsó): 5 (Oroszország, 2018)

Szövetségi kapitány: Graham Arnold (Ausztrália), 2018. július

Kulcsjátékosok: Mat Ryan (Kobenhavn, Dánia), Aaron Mooy (Celtic, Skócia)

Dánia

Dánia lehet a világbajnokság egyik legkedveltebb csapata, amit a 2020-as Európa-bajnokság lenyűgöző szereplésével alapozott meg. Az a torna borzalmas körülmények között kezdődött, hiszen játékosuk, Christian Eriksen szívleállást szenvedett a Finnország elleni koppenhágai nyitányon. A játékmester szerencsére felépült, csapattársai pedig összeszedték magukat távollétében, bejutottak az elődöntőbe, ahol a hosszabbításban maradtak alul Angliával szemben. Hihetetlen módon Eriksen visszatért a Brentfordhoz a Premier League-ben, és az idén nyáron csatlakozott a Manchester Unitedhez, miután tavaly beültethető defibrillátort kapott. Most pedig visszatért a válogatottba, és minden nehézség ellenére ismét a legnagyobb színpadon tündökölhet Kasper Hjulmand lendületes csapatának tagjaként.

FIFA világranglista helyezés: 10.

Regionális helyezés: 8. (Európa)

Világbajnoki címek: -

Világbajnoki részvétel (utolsó): 6 (Oroszország, 2018)

Kvalifikáció: Európa, F-csoport győztes (9 győzelem, 0 döntetlen, 1 vereség)

Szövetségi kapitány: Kasper Hjulmand (Dánia), 2020. augusztus

Kulcsjátékosok: Christian Eriksen (Manchester United, Anglia), Joakim Maehle (Atalanta, Olaszország), Mikkel Damsgaard (Brentford, Anglia)

Franciaország

A legutóbbi, a 2018-as világbajnokság győztesének, Franciaországnak eltökélt szándéka, hogy megtartsa a koronát, bár sokkal jobban kell szerepelniük, mint a 2020-as Eb-n, amikor nycolcaddöntőben alulmaradtak Svájccal szemben. Ha a szupersztár, Kylian Mbappe a legjobb formáját mutatja, az sokat jelenthet a franciák számára, de rajta kívül rengeteg nagy nemzetközi tapasztalattal rendelkező futballista áll Didier Deschamps rendelkezésére. Franciaország megnyerte a 2020/21-es UEFA Nemzetek Ligáját, a döntőben Spanyolországot verve, és ha összetartó csapatként tud teljesíteni, akkor minden bizonnyal a katari torna végjátékában is ott lesz.

FIFA világranglista helyezés: 4.

Regionális helyezés: 2. (Európa)

Világbajnoki címek: 2

Világbajnoki részvétel (utolsó): 15 (Oroszország, 2018)

Kvalifikáció: Európa, D-csoport győztes (5 győzelem, 3 döntetlen, 0 vereség)

Szövetségi kapitány: Didier Deschamps (Franciaország), 2012. július

Kulcsjátékosok: Kylian Mbappe (Paris Saint-Germain, Franciaország), Karim Benzema (Real Madrid, Spanyolország)

Tunézia

Tunézia a Mali elleni párharcban, az afrikai selejtező utolsó körében megnyert meccsnek köszönhetően jutott ki a vb-re, és most, a torna döntőjében hatodik alkalommal szerepel. Az észak-afrikaiak önbizalma megvan, arra számítanak, hogy továbbjutnak a kieséses szakaszba. A válogatott tagjainak nagy része Európa-szerte játszik, a Montpellier támadója, Wahbi Khazri a fő erejük, míg a Manchester United fiatalja, Hannibal Mejbri, – akit a Birminghamnek adtak kölcsön, – az egyik olyan név, akire érdemes figyelni, mert az ő számára áttörést hozhat a katari szereplés. A ,,Sasok” új korszakba léptek a 2022-es világbajnokság előtt, Jalel Kadri edzővel. A korábban asszisztensként tevékenykedő Kadrit januárban a Tunéziai Labdarúgó Szövetség nevezte ki a kapitányi posztra, Mondher Bebaier helyére, aki az Afrika-kupát követően, a várakozások alatti teljesítményért a menesztésével fizetett.

FIFA világranglista helyezés: 30.

Regionális helyezés: 3. (Afrika)

Világbajnoki címek: -

Világbajnoki részvétel (utolsó): 5 (Oroszország, 2018)

Kvalifikáció: Afrika harmadik fordulójának egyik győztese (az összesítésben 1-0-val búcsúztatta Malit)

Szövetségi kapitány: Jalel Kadri (Tunézia), 2022. január

Kulcsjátékosok: Wahbi Khazri (Montpellier, Franciaország), Hannibal Mejbri (Birmingham City, Anglia), Ali Maaloul (Al Ahly, Egyiptom)

A vb D-csoportjának a menetrendje

November 22. (kedd), 14.00: Dánia – Tunézia (Oktatási Város stadion, al-Rajján)

November 22. (kedd), 20.00: Franciaország – Ausztrália (Al Janoub stadion, al-Vakra)

November 26. (szombat), 11.00: Tunézia – Ausztrália (Al Janoub stadion, al-Vakra)

November 26. (szombat), 17.00: Franciaország – Dánia (Stadion 974, Doha)

November 30. (szerda ), 16.00: Tunézia – Franciaország (Oktatási Város stadion, al-Rajján)

November 30. (szerda), 16.00: Ausztrália – Dánia (Al Janoub stadion, al-Vakra)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!