Helyi közélet

2010.10.24. 15:51

Milyen télre számíthatunk?

<p>Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Az ember már csak olyan: szeretné tudni a jövendőt, így azt is, milyen télre számíthatunk, sokáig kell-e fűtenünk, mennyire kell fázódnunk, fehér lesz-e a karácsony?</p>

A népi szokás- és hagyományvilágban gyakran találkozunk az időjóslás fogalmával. Régen is foglalkoztatta az embert az évszakok időjárásának megjóslása, és ezeket a jóslatokat általában egy-egy naphoz kötötték. A legismertebb Medárd napja. De ilyen időjósló nap július 25. Szent Jakab is. Ha ezen a napon hideg északi szél fúj, kemény télre számíthatunk. Az Amatőr Meteorológusok Egyesületének segítségével megtudtuk, hogy idén ezen a napon Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hűvös (általában 15-17 Celsius-fok körüli), esős idő volt, élénk, időnként erős északkeleti széllel. Vagyis ennek alapján nem csalódhatunk, ha kemény télre számítunk.

Az egyesület negyedéves előrejelzéseket nem vállal magára, mint mondták, e tekintetben az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzését tartják mérvadónak.

Az eumet.hu vezetője, Pártai Lúcia meteorológus, matematikus viszont arról tájékoztatott, hogy nemrég kimutatták: az utóbbi években sorra dőlnek meg az időjós napokkal kapcsolatos tapasztalatok, miképp a saját negyedéves előrejelzéseiknek sem látják értelmét, a leghosszabb távú előrejelzéseik két hétre szólnak. Ennél hosszabb távra senki semmilyen megbízható időjárás-előrejelzést nem adhat, szögezte le a szakember. – Ugyan ki az, aki meg tudná mondani, hogy ki tör-e egy vulkán? S ez csak egy a váratlan természeti jelenségek közül, amelyek befolyásolhatják az időjárást, mondta. Példaképp hozta fel az 1783-as, kisjégkorszaként emlegetett telet, amit semmi sem jelzett előre. Sőt, a mögöttünk álló rendkívül csapadékos tavasz és nyár is fittyet hányt az évszázados tapasztalatokra.

ÉM-SzK


Szombattól több lesz a felhő

boon | 2010.10.22 07:44
Pénteken egy anticiklon alakítja időjárásunkat, ezért napos, száraz időre készülhetünk. Ugyanakkor a késő délutáni órákban egy hidegfront érinti az Északkeleti-kárpátokat, ezért ekkor már kevés felhő is lehet az égen - Bujdosó Bence, amatőr meteorológusunk előrejelzése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában