Videó: Bolyongás a föld alatt… A borsodnádasdi labirintus

Bolyongás a föld alatt... A borsodnádasdi labirintus
Bolyongás a föld alatt... A borsodnádasdi labirintus - © Fotó: Urbex Hungary
Borsodnádasd, Miskolc – Az Urbex Hungary csapata bejárta a Borsodnádasdi labirintust. Erről videó és fotósorozat is készült.

2017 októberében, hosszas szervezés, és engedélyeztetés után az Urbex Hungary csapata bejárta Borsodnádasdon a temető alatti labirintusnak elnevezett járatrendszert. A bejárása során megnézték a becslések szerint több mint ezer méter hosszú, több szintes járatrendszert.

A labirintus eredetéről a helyiek sem tudnak sokat, egy 18. századi feljegyzés már megemlíti, ezért nincs kizárva, hogy az építmény török-kori.

dscf0951

Egyet biztosan kijelenthetünk: a labirintus járatai a hajdani Pannon-tenger partvonalán rétegződött homok alkotta domb mélyében húzódnak.

dscf0966

Megfigyelhető, hogy a járatokat az akkori kor szakemberei precízen, ék alakúra vájták, szabályosan, egyenesen.

dscf1064

Több helyen azonban már ezt az ék alakú formát az idő vas foga kedvére-módjára formálta át, leszakadtak, beomlottak.

dscf1066

Ha valóban igaz a feltételezés, hogy a járatrendszer keletkezése a török időkig visszanyúlik, akkor bátran kijelenthetjük, hogy ez a mesteri munka évszázadok múltán is szinte eredeti állapotú.

dscf1068

A rendszert egy több fős csapattal járták be, köztük két szakértő személlyel, Regős József barlang és helytörténeti kutatóval, illetve Kelemen Kristóffal az ózdi Helytörténeti Múzeum szakemberével.

Forrás: Urbex Hungary.


A labirintus távlati térképe
Borsodnádasd - Borsodnádasdon turisztikai lehetőséget látnak a több mint egykilométeres, föld alatti járatban. A borsodnádasdi Temető-hegyen található földalatti járat egyre nagyobb ismertséget szerez magának. A világhálón futótűzként terjedt el egy összeállítás, amelyben egy turistastáb mutatta ...

Valami furcsa van a föld alatt Borsodnádasdnál
Borsodnádasd - Feltevések vannak, mi lehetett egykor a labirintus, de senki nem tudja, hogy ki, miért és mikor építette. Forrás: indavideo.huFelsőzsolca.
BOON.HU


hirdetés