Nyílt napra várták az önkénteseket az otthonban

Akt.:
A rossz idő miatt inkább benti munkák adódtak Fotó: Vajda János
A rossz idő miatt inkább benti munkák adódtak Fotó: Vajda János - © Fotó: Vajda János
Miskolc – Sokan nemcsak évente egyszer, a hétköznapokon is segítenek az autista alapítványnak.

Önkéntes programot szervezett a nemzetközi autizmus napon a Miskolci Autista Alapítvány. A hagyományokhoz híven munkával ünnepelt a közösség. Április 2-án szombaton vártak mindenkit, aki segíteni szerette volna az intézményt és többet tudni az ott folyó munkáról.

Vannak segítőik

A már hagyományos tavaszváró önkéntes napon kertészkedésre várták volna az érdeklődőket, azonban a délelőtti szakadó eső átírta a nap forgatókönyvét.

– Április 2-a az autizmus világnapja, mivel az hétköznapra esett, így a hétvégére szerveztük hagyományos nyílt napunkat. Az időjárás miatt a házon belüli elfoglaltságokra került a hangsúly, így a szociális műhelyünkben festenek, mázolnak az önkéntesek, illetve takarítás, a hulladékok konténerbe helyezése is a mai nap feladata – mondta el Szalkai Dániel ügyvezető a sürgő-forgó lakók és önkéntesek gyűrűjében.

Idén, talán pont a rossz idő miatt kicsit kevesebben érkeztek, mint a korábbi években, de a vezető azt mondja a szülők, hozzátartozók mellett az intézményhez és alapítványhoz egyébként nem kötődő lelkes segítők, cégek, baráti közösségek, munkaközösségek, pártolók is megfordultak már a házban segíteni, és nem csak a nyílt napon.

Összetartó közösség

Az 1992-ben létrejött alapítvány adományokból, pályázatokból és a saját társadalmi vállalkozásaiból tartja fenn magát, illetve a lakóotthont. Jelenleg a lakóotthoni rendszerben ötven autizmussal élő fiatal lel otthonra, 25 fiatal vehet igénybe nappali ellátást, és 98 állandó dolgozójuk van, akik nagy része megváltozott munkaképességű, illetve szakmai dolgozó. Ők a hozzátartozóikkal, családjukkal együtt összetartó közösséget alkotnak.

A társadalmi vállalkozások keretében szociális műhelyt üzemeltetnek, ahol a fiatalok kézműves termékeket készítenek, ezeket az alapítvány értékesíti. A szociális konyhájukon háromszáz főre főznek minden nap szociális étkeztetésben. Bérmosodát üzemeltetnek, és művészeti terápiával is foglalkoznak mellette. Van egy kertészetük, ahol igyekeznek mindent megtermelni, ennek nagyobb léptékű folytatása a Szakáld községben kialakított szociális farm, ahol vendégházat is sikerült idén létrehozni: turistákat, túrázókat várnak piaci alapon. Ott is létrehoztak egy kis lakóotthont, amelyben azok az autisták, megváltozott munkaképességűek élnek, akik a vendégházat üzemeltetik a június 1-jei nyitást követően. Az ott lévő farm nemcsak látványosság, ki is lehet próbálni ott a munkákat, és különböző egyéb foglalkozásokat is szerveznek.

ÉM-HIFelsőzsolca.
BOON.HU


hirdetés