Friss hírek

2008.10.11. 19:39

A pénzügyi válság a külföldi munkavállalásra is hatással van - RTL Híradó

<p>A világgazdasági válság miatt egyre több külföldinek mondanak fel Írországban és Angliában, emiatt mind kisebb az esély arra, hogy ezekben az országokban magyarok munkát kapjanak - hangzott el szombaton az RTL Híradóban. Az Európai Foglalkoztatási Szolgálat budapesti állásbörzéjén az is kiderült, hogy Hollandiában viszont még mindig sok embert várnak.</p>

Nagy-Britanniát és Írországot különösen súlyosan érinti a gazdasági világválság, és ez érezhető a munkaerőpiacon is. Az állásbörzén az Angliát képviselő munkaügyi tanácsadók nem is akartak nyilatkozni, egy ír tanácsadó azonban elmondta, hogy náluk egyre több munkavállalónak mondanak fel. Írországban a recesszió elsősorban az építőipart érinti, ami alapjaiban rengette meg a rendszert, sok más iparág kapcsolódik az építőiparhoz, ezért ott nincs akkora munkaerő-toborzás - mondta Patrick Gibney tanácsadó.

Nem mindenhol ez a helyzet - Hollandiát például eddig megkímélte a válság. Ott a vendégmunkások magas fizetést és rengeteg juttatást kapnak. A börze egyik standjánál fémipari munkásokat kerestek, a cég magyar munkatársa szerint Hollandiában nem túl jó a szakmunkásképzés, ezért rendkívül keresettek ott a külföldi szakemberek. Asztalos Erika humánerőforrás-tanácsadó elmondta, hogy Hollandiában rengeteg a pénz, az emberek tényleg jól élnek, de nincs például kőműves, aki felépítene nekik házat, ezért viszik a magyar szakembereket. A legkeresettebbek továbbra is a nyelveket beszélő, komoly szakmai tapasztalattal bíró szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!