Ezüsthíd Gondozóház: hússzal több férőhely

Ezüsthíd Gondozóház: hússzal több férőhely
© Fotó: tiszaujvaros.hu
Tiszaújváros – Tiszaújváros képviselő-testületének egy 2016-os döntése alapján húsz férőhellyel bővül a városban az Ezüsthíd Gondozóház. A bővítés szükségességéről, az új részleg funkciójáról Poropatich Pétert, a gondozóházat működtető Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ vezetőjét kérdeztük.

Az új intézményrész átadása után változik-e az ellátás jellege a gondozóházban?

Poropatich Péter: Az Ezüsthíd Gondozóház megmarad átmeneti elhelyezést nyújtó intézménynek. Itt a jelenlegi jogszabályi feltételek szerint egy évig maradhatnak az ellátottak, illetve orvosi javaslat alapján ez az idő egy évvel meghosszabbítható. Két év után azonban az intézményt el kell hagyniuk. Ezen próbál segíteni a jelenlegi férőhelybővítés. Az intézményegység új szárnya bentlakásos idősek otthonaként fog működni, melynek az egyik szintjén demens betegek elhelyezésére is lehetőség lesz.

Ezek szerint szükség van a bővítésre. Már vannak esetleg jelentkezők is?

Poropatich Péter: Jelentkezni az új részlegre még nem lehet, mivel a bekerülési feltételeket még júniusban fogja tárgyalni a képviselő-testület. A döntés után tudunk majd tájékoztatást adni arról, hogy hogyan, milyen formában lehet bekerülni az intézménybe. Azt gondolom, hogy mindenképpen szükség van egy ilyen bentlakásos idősek otthonára Tiszaújvárosban, mivel jelenleg a gondozóházi elhelyezésre is tizenhatan várnak.

Előreláthatóan mennyibe kerül majd a beruházás?

Poropatich Péter: Jelenleg nem zárult még le minden beszerzés. A berendezések, bútorok, eszközök beszerzése még folyamatban van, így nem tudok pontos végösszeget mondani. Terveink szerint a bővítés 160-170 millió forintba fog kerülni.

Mikortól lehet birtokba venni az új részleget?

Poropatich Péter: A beszerzések után meg kell kapnunk a működési engedélyt, a beköltözések csak ezután kezdődhetnek. Az előzetes tervek alapján 2018. január 1-jével szeretné az önkormányzat beindítani az intézményt.

A régiek mellett szükség lesz új munkaerőre is?

Poropatich Péter: Igen, teljes egészében új dolgozók látják el az itteni feladatokat. Az idősek otthona 10 új munkahelyet jelent majd.

Vannak további terveik a gondozóházzal?

Poropatich Péter: Az Ezüsthíd Gondozóház beruházásai még nem érnek véget az új épületrész átadásával. A közeljövőben a vizesblokkok felújítására készülünk.

– ÉM –