Magyarország

2010.08.26. 11:31

FŐVÁROSI KÖZGYŰLÉS - Mégsem drágul a távhő Budapesten

<p>Mégsem emelkedik a távfűtés díja Budapesten, miután a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön arról döntött, hogy az új energia-árszabályozás kidolgozásáig nem emelnek.</p>

A Fidesz-KDNP előterjesztése szerint a kormány közüzemi díjakra vonatkozó moratóriumát kell alkalmazni a fővárosnak is. A javaslatot az MSZP is támogatta. Élő Norbert, a párt képviselője azzal érvelt, hogy a hődíj emelésével tovább nő azok száma, akik le akarnak válni a rendsezrről, ami tovább növelné a társaság költségeit.

A Fidesz és a KDNP frakcióvezetői, illetve helyettesei az előterjesztésben azt kérték, hogy a főváros tulajdonosként érvényesítse a július 1-jétől alkalmazott hődíjakat, vagyis szeptember 1-jétől mégsem emelkedik a távhő díja, marad a moratórium. György István, a Fidesz frakcióvezető-helyettese azt mondta: megvizsgálták közgazdaságilag a lehetőséget, és arra jutottak, hogy az emelés elmaradásával nem lenne akkora vesztesége a Főtávnak, amit a főváros ne tudna kiigazítani. Az indoklásban az szerepel is: a díjemelés elhalasztása éves szinten egy háztartásban 20 ezer forint megtakarítást jelent, Budapesten egy családnak 220 ezer helyett 200 ezer forint körül marad az éves díj. Közben az MSZP-s Élő Norbert is azt javasolta, hogy ne emeljen a Főtáv Zrt., mert ezzel még többen akarnak majd leválni a rendszerről, ami környezetvédelmi és gazdasági okból is hátrányos lenne.

Az előterjesztést 51 igen és 1 nem szavazattal, tartózkodás nélkül megszavazta a testület.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!