Encs hírei

2019.02.19. 12:31

Díjat kapott az Encsi Hírek

Encs - Az első Encsi Hírmondó 1 forint 50 fillérbe került. Akkor 1988-at írtunk.

Encs - Az első Encsi Hírmondó 1 forint 50 fillérbe került. Akkor 1988-at írtunk.

„Városunk Kultúrájáért Encs – 2019” díjban részesült a magyar kultúra napján az Encsi Hírek folyóirat szerkesztősége, kollektívája. A díj leginkább az elmúlt húsz év munkájának szólt, ezért kerestük meg Kércsi Tibort, az Encsi Városi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatóját, hiszen ő szinte mindent tud a folyóirat múltjáról, és kezdetektől ír is a lapba.

Hírmondóból hírek

Mint mesélte, rendszeresen megjelenő nyomtatott lapról 1988-tól beszélhetünk, a neve akkor Encsi Híradó volt. Ez a folyóirat negyedévente jelent meg, a korhoz képest professzionális kivitelben. Miskolcon, a Borsodi Nyomdában nyomtatták, felelős kiadója Veres Mihály volt, főszerkesztője Mészáros István. Az ára pedig 1 forint 50 fillér.

– A második évtől, elsősorban költségcsökkentés céljából, már itt helyben, Encsen történt az újság szerkesztése és sokszorosítása. Ekkor a neve már Encsi Hírekre változott, ami azóta sem változott. A város lapja tehát épp 30 éve vette fel az Encsi Hírek nevet, és azóta is folyamatosan megjelenik. A külseje, az oldalszáma és megjelenési gyakorisága ugyan változott az évek során, de a célja ma is ugyanaz, mint 30 évvel ezelőtt: Encs lakóinak tájékoztatása a várost érintő történésekről – emlékezik a kezdetekre az igazgató, úgy folytatva –, a rendszerváltoztatást követően az újság felelős kiadója Krózser János, Encs első polgármestere lett. 1991-től került az újság szerkesztősége az akkor Közművelődési Intézmények névre keresztelt Művelődési Központ és Könyvtár intézménybe, azaz a jelenlegi helyére. A főszerkesztői feladatokat az intézmény könyvtárosa, Nagy Józsefné vette át Havasi Jánostól, és mintegy másfél évtizeden keresztül 2005-ig látta el lelkiismeretesen ezt a feladatot. A lap kezdetben mindössze 8-10 oldalból állt, de havonta jelent meg. A későbbi időszakban 20-30 oldal között változott a terjedelme. A három évtized során nyolc főszerkesztő állt a lap élén, akik rövidebb-hosszabb ideig látták el ezt a feladatot. A leghosszabb ideig Nagy Józsefné tevékenykedett ebben a minőségben – sorolta az igazgató, közben mutatta a lap régi és számait.

Az emlékezet tárháza

Megtudhattuk tőle azt is, hogy a szerkesztőség 1991-től a jelenlegi helyén, a Városi Művelődési Központ és Könyvtár intézményben működig. A intézmény vezetőjének és szakmai munkatársainak feladatkörébe tartozik a szerkesztésen túl az újság tördelése, nyomdai előkészítése, nyomdába adása és a terjesztés megszervezése, melyek fő felelőse Vezse Attila.

– A technikai paramétereknél azonban sokkal fontosabb az újság tartalmi oldala. Az Encsen élők tájékoztatása mellett napjainkra az emlékezet gazdag tárháza lett a lap. Az évek során több mint 300 szám jelent meg. Átlagosan 25 oldallal számolva körülbelül 8 ezer oldal és mintegy 30 ezer hosszabb-rövidebb hír, írás, dokumentum őrzi a történéseket, híreket az utókor számára. Az újság legelső számában, 1988-ban az akkor még Encsi Híradóban Simaházi György írt beköszöntőt, akinek akkor három évtizede megfogalmazott gondolatai ma is aktuálisak, követendőek az Encsi Hírek szerkesztése során: „A lap akkor fogja betölteni felelősségteljes szerepét, ha életközelben maradva, a dolgozók mindennapi munkáját adja közre, az itt élőket érintő kérdésekről őszinte tájékoztatást ad, nem tiszteletköröket tesz, hanem a jó követésére buzdít és pellengérre állítja a rosszat”, írta annak idején Simaházi György.


Digitalizált formában

Kércsi Tibor hozzátette: az évek során a lap különszámaiból tájékozódhattak az encsiek a jelöltek programjáról, de bemutatta a fiatal tehetségeket, a város orvosait, sikeres vállalkozóit, mestereit, üzletembereit, a kitüntetett emberek életútját is. Jelentős terjedelemben kapnak benne helyet a város oktatási intézményei, a történelmi egyházak és a sportélet. A város lakói tudósítást olvashatnak a kulturális eseményekről, az ünnepekről. Az Encsi Híreknek ma már minden oldala színes. Ezt szeles András polgármester kezdeményezte, aki szívügyének tekinti a lapot. A lap 2010-től digitalizált formában megtalálható Encs honlapján, de hamarosan elérhetők a 2010 előtti lapszámok is, szintén digitalizált formában.


[related-post post_id="4136892"]

[related-post post_id="4131424"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!