Encs hírei

2018.11.11. 14:26

Hobbijukkal értek el sikert Encsen

Encs - A Fügödi Férfi Dalárda az egész országban ismertté tette Encs Fügöd településrészét.

Encs - A Fügödi Férfi Dalárda az egész országban ismertté tette Encs Fügöd településrészét.

A többszörös arany minősítéssel rendelkező nyolcfős dalcsoport egy helyi nyugdíjas kezdeményezésből nőtte ki magát.

– 2012 novemberében keresett fel Simon Lászlóné Mária, az akkor már több mint húsz éve működő Fügödi Nyugdíjas Klub vezetője, hogy hallgassam meg a férfi tagjaikat, mert nagyon jó hangúak. Megkért, hogyha érdemesnek tartom rá a csoportot, akkor tanítsam őket. Amikor hallottam énekelni a társaságot, megbizonyosodtam róla, hogy valóban így van, és november 28-án megalakult a Fügödi Férfi Dalárda – mondta el érdeklődésünkre Rácz László, aki matematika-ének szakos tanár és a Szerencsi Szakképzési Centrum Aba Sámuel Szakközépiskolájának igazgatója Encsen.

Százhúsz népdalos repertoár

– Habár én még aktív dolgozó vagyok, de azért, hogy szorosabb legyen a kapcsolatunk a nyugdíjasklubbal, és hamarabb eljussanak hozzám a fontos információk, én is klubtag lettem. Az urak rengeteg magyar nótát ismertek, de én hivatásomnál fogva feladatomnak tekintem, hogy tovább adjam a népdalkincsünket, ezért elsősorban magyar népdalokat tanítottam nekik. Aztán a több mint 120 népdalból álló repertoárunkat katonanótákkal és operettrészletekkel bővítettük, amelyeket főleg egy szólamban éneklünk, kivéve a kétszólamú, tercelésre épülő orosz népdalokat és a kánonokat – foglalta össze az intézményvezető.

Gyakorlat teszi a mestert

– Heti rendszerességgel próbálunk legalább két óra hosszát, de fellépések előtt van, hogy kétszer-háromszor is egy héten. Sokáig könnyű dolgunk volt, mert a Fügödi Közösségi Házban kaptunk helyet, amelyet 25 évvel ezelőtt a Fügödi Nyugdíjas Klub és a Vöröskereszt együtt, saját fizikai munkájával újított fel és bővített ki több millió forintos pályázati pénzből. Azonban az óvodabővítés miatt ezt a próbatermet át kellett adnunk, azóta az Aba Sámuel Szakközépiskolában vagyunk. Jelenleg nyolc aktív tagunk jár, négyen sajnos elhunytak már, ketten pedig lemorzsolódtak. Úgy tudom, hogy a megyében nagyon kevés férfi dalkör működik, ezért lenne jó, hogyha fiatalok is jelentkeznének hozzánk, hogy bővíthessük a taglétszámunkat – hangsúlyozta.

– Rendszeresen indultunk az idősek számára tartott Ki mit tud?-on, illetve a Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége által, a fővárosban szervezett Népek tánca, népek zenéje vetélkedősorozaton, ahol kvótaminősítéssel rendelkezünk. A környéket szinte mind bejártuk, de megfordultunk több magyarországi városban, illetve külföldön Bécsben is. Tavaly Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő támogatásával Budapesten jártunk. Most pedig az egri minősítő vizsgára készülünk, aztán Hódmezővásárhelyre egy fellépésre vagyunk hivatalosak – zárta a beszélgetést Rácz László.

ÉM-DA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!