Encs hírei

2016.12.01. 17:18

Édesanyák egyedül, gyerekek nehéz helyzetben. Igazán jól jött a segítség

Encs - Az idén is jó helyre került az encsi focigála bevétele.

Encs - Az idén is jó helyre került az encsi focigála bevétele.

Lilla csak 6 éves volt, amikor felfedezték nála a nagyon ritka betegséget. A jobb lába talpában olyan csontciszta jelent meg, ami szövet- és csontelhaláshoz vezetett. Akkor 4-szer kellett műteni. Lilla ma már 12 éves, de sajnos a betegség kiújult. Újra nehéz kórházi heteket töltött a B.-A.-Z. Megyei Kórház Gyermekegészségügyi Központjában. A bal csípőjéből vettek ki csontot, azzal pótolták a talpából hiányzót, meséli a kislány édesanyja, Hrabovszki Lászlóné. A bajt csak tetézi, hogy az édesanya egyedül, tehát nehéz körülmények között neveli két gyermekét, ráadásul ő maga sem egészséges. Neki nyelvgyökrákja volt, kétszer kellett műteni, most rokkantnyugdíjban részesül.

Így aztán óriási segítséget jelentett a család számára, hogy az encsi jótékonysági focigála bevételének egy részét ők kapták, 190 ezer forintot. Az édesanya nagyon hálás a segítségért, és köszöni mindenkinek, akik segítettek. Hiszen sokba kerülnek a gyógyszerek, a kezelések, a gyógyászati segédeszközök.

Óriási fájdalmak

A focigálát tavaly rendezték meg először, akkor is és most is három fiatalt segítettek a szervezők. Az Encsen élők, az abaúji polgármesterek, az encsi vállalkozók és a város intézményeiben dolgozók mindannyian összefogtak a jó ügyért. Sőt, a gálán ott volt a Magyar Művészválogatott is.

– Lilla most mankóval, járókerettel és járást segítő eszközzel tud közlekedni, óriási fájdalmai vannak. De nagyon erős kislány, az orvosok is mondták, hogy nagy a tűrőképessége. Lelkileg is erős, de a napokban azért elkeseredett, mert hívták az osztálytársai, és utána azt mondta: „anya, úgy szeretnék már iskolába járni” – meséli az édesanya.

Elmondta azt is: a következő egy év kritikus időszak lesz, ekkor derül ki, hogy a szervezete befogadja-e a beültetett csontot. De nyugodtak ezután sem lehetnek, mert az orvosok azt mondták, hogy Lilla 20 éves koráig nagy a valószínűsége a betegség kiújulásának.

Albérletben

A focigála bevételének másik részét (szintén 190 ezer forintot) Homonnai Laura kapta. Az ő helyzetük sem könnyű, tudtuk meg a kislány édesanyjától, Szabó Judittól, aki egyedül neveli ikergyermekeit. Laura jól tanul és kiváló sportoló. Testvérével együtt az encsi Zrínyi Ilona Általános Iskola hatodik osztályos diákja.

– Albérletben lakunk, mert a férjem elhagyta a családot. Engem vastagbélre műtöttek kétszer is, ami miatt kiestem a munkából. De ma már újra dolgozom. Ezenkívül aerobik­edzéseket tartok gyerekeknek és tornát felnőtteknek. Nem hagyom el magam, én magam is sportoló vagyok – enged bepillantás életükbe az édesanya.

Mint mondja, óriási segítség számukra az adomány. Ebből tudta megvenni a téli tüzelőt, a gyerekeknek a téli ruhákat és kifizetni a kölcsönöket. Hálás mindenkinek, aki támogatást nyújtott nekik.

Egyetemre készül

A focigála harmadik támogatottja Szunyogh Róbert, aki az encsi Váci Mihály Gimnázium tanulója, jövőre fog érettségizni.

– Robi szépen rajzol, és különböző tanulmányi versenyekre jár. Ma éppen helyesírási versenyen volt – mutatja be fiát édesanyja, Garamvölgyi Edit Zsuzsanna.

A legnagyobb nehézséget ebben a családban is az jelenti, hogy az anya egyedül neveli gyermekeit, Robinak van egy 16 éves húga. Az édesapa már 14 éve, hogy meghalt, Edit pedig 4 évvel ezelőtt beteg lett, meg kellett műteni.

A 190 ezer forintos adományt egyelőre eltették, mert annyi helye lenne, hogy még várnak az elköltésével. Robinak egy laptopra lenne a legnagyobb szüksége, hiszen ma már ez szinte nélkülözhetetlen a tanuláshoz. Érettségi után egyetemre jelentkezik, mérlegképes könyvelő szeretne lenni, de van még egy éve, hogy véglegesítse elképzeléseit.

Az édesanya hozzáteszi: fia nem sportolhat, mert gyerekkorában a bárányhimlő szövődményeként tönkrement a térde. De szerencsére ez a hétköznapi életben nem hátráltatja, csak kímélnie kell az ízületeit, és félévente kontrollra kell járnia.

– Nagyon köszönöm mindenkinek, aki eljött a jótékonysági gálára és adománnyal segített bennünket. Elsősorban Szeles András polgármester úrnak, aki szívén viseli a nehéz körülmények között élő gyerekek sorsát – fűzte hozzá az édesanya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!