Encs hírei

2016.06.08. 21:12

„Furcsa indulás volt az…”

Encs - Ötven éve érettségiztek Encsen a gimnázium első diákjai.

Encs - Ötven éve érettségiztek Encsen a gimnázium első diákjai.

Különleges érettségi találkozóra gyülekeztek nemrég az öregdiákok az Encsi Váci Mihály Gimnáziumban. Annak az osztálynak a tagjai látogatták meg újra volt iskolájukat, melynek egykor ők voltak az első diákjai 1962-ben. Péderi István, a találkozó egyik főszervezője, annak a bizonyos első osztálynak a tanulója mesélt lapunknak az 50 évvel ezelőtti diákévekről.

Mind egyformák voltunk, mind szegények." Péderi István

Nem volt kész

– Furcsa indulás volt az. Mert a hatóság eldöntötte, hogy Encsen legyen gimnázium, de az épület nem készült el időre. Így az első évet az általános iskola egyik termében töltöttük a tokaji Tokaji Ferenc Gimnázium kihelyezett osztályaként. Ötven gyereket verbuváltak össze Encsről és a környező településekről. Nem kevés. De mind egyformák voltunk. Olyan értelemben, hogy mindannyian szegény családból érkeztünk. A tehetősebb családok gyerekei elmentek tanulni nagyobb városokba. Egyébként én is Ózdra jelentkeztem gimnáziumba, de aztán visszairányították a papíromat Encsre. Az 50-ből 42-en végeztük el a négy évet, és 34-en érettségiztünk. Volt, aki időközben férjhez ment, azért nem fejezte be a gimnáziumot, másoknak gyenge volt a tanulmányi eredményük. A továbbtanulás akkor még nem volt olyan megszokott, mint ma. 5–6 osztálytársam ment tovább főiskolára vagy egyetemre, én is csak később szereztem diplomát. Persze abban az időben az érettségivel még jól el lehetett helyezkedni – emlékszik vissza a régi időkre Péderi István.

Az encsi gimnázium azonban jó alapokat adott. Többen is szép karriert futottak be. A volt osztálytársak között vannak pedagógusok, van egy gyógyszerész, egy egyetemi tanár, egyikük pedig (igaz, ő nemrég elhunyt) egy országos cég vezetője lett, majd a rendszerváltás után követségi tanácsos lett Indonéziában.

Eljöttek

Péderi István is szerzett diplomát, igaz, nem rögtön az érettségi után. Először népművelés-pedagógia szakon végzett, majd megszerezte a magyartanári oklevelet is. A rendszerváltás után a novajidrányi általános iskolában, majd az encsi Aba Sámuel Szakképzőiskolában tanított.

Az 50 éves érettségi találkozón ott volt az encsi gimnázium első igazgatója, Borsos István is, az egykori osztályfőnök, Galát János és egykori tanárnő, Zimányi Lászlóné.

A 45. érettségi találkozón emlékoszlopot állított az első osztály a gimnázium udvarán, melyre belevésették minden tanáruk és osztálytársuk nevét, és hogy melyik településről érkeztek. Most, az ötvenediken pedig megkoszorúzták Váci Mihály szobrát, amit egyébként Borsos István készített, hiszen ő szobrászművész. A gimnázium első diákjainak tablója az első emeleten található, ez alá helyezték el azt az emléktáblát, melyet az 50 éves találkozó emlékére avattak fel.

- ÉM-HE -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!