Encs hírei

2012.06.18. 15:59

Szőke András Hernádszentandráson járt

Hernádszentandrás - Együttműködés alakult ki Szőke András színész-filmrendező és Hernádszentandrás Önkormányzata, Üveges Gábor polgármester között, aki a Bioszentandrás program gazdája.

Hernádszentandrás - Együttműködés alakult ki Szőke András színész-filmrendező és Hernádszentandrás Önkormányzata, Üveges Gábor polgármester között, aki a Bioszentandrás program gazdája.A kapcsolatfelvétel a színész-rendezővel - akiről kevesen tudják, hogy a gyógynövény feldolgozás és használatukkal való gyógyítás rendszeres gyakorlója hosszú évek óta - még tavaly ősszel kezdődött. A biocsapat májusban járt Taliandörögdön, június elején pedig Szőke András töltött egy napot a Hernád menti településen.

Szoros együttműködés

Üveges Gábor polgármester arról beszélt: a szoros együttműködés és a közös tervek mielőbbi sikere érdekében a látogatás a valódi terepmunkáról szólt. Abban valamennyien egyetértettek: Biokert adta zöldségtermesztési lehetőségeken túlmenően az őszi hónapoktól induló gyógynövénytermesztést a település határában talált 10-15 egyedre érdemes alapozni. Ennek hasznosítása kis beruházással komoly munkaerőt köthet majd le a telepítéstől kezdődően, a gyűjtésen át a szárítás és feldolgozás folyamatáig. Ezt egészíti ki majd a levendula, valamint a fűszernövények keresett fajtáinak kínálata.

A leltárban a következők szerepelnek: kiváló minőségű földterületek állnak rendelkezésre, az öntözéshez elengedhetetlen vízkészlet már 4 méter mélységben elérhető, a halászati és turisztikai célra is hasznosítható élővíz felületekben gazdag a település, hogy a falusi gasztronómia ízei, receptjei és alapanyagai rendelkezésre állnak és kínálatként is újraéleszthetők. Egyre több ingatlanon nyílik lehetőség új és egymásra épülő funkciókban gondolkozni.  Ezek az értékek láttán Szőke András így fogalmazott: „Sikerülni fog, mert az aranyon álltok és hisztek benne…”

A nap folyamán az önkormányzati tulajdonba, vagy hosszú távú használatba kerülő házak és földek összegyűjtése is megtörtént, komoly együttműködési felület rajzolódott ki a közelben lévő fatelep és fűrészüzem hernádszentandrási tulajdonosaival. Az együttműködés következő lépése: tornyosuló ötletek és adottságok egységbe rendezése, és a közös megvalósítás ütemezése lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!