Helyi közélet

2011.09.22. 15:02

Újabb uzsorások kerültek rendőrkézre Arlón

Ózd - Az Ózdi Rendőrkapitányság pár hónap leforgása alatt kilenc akció során már huszonkilenc olyan személyt leplezett le és fogott el, akik rendszeres haszonszerzés céljából több személy rászorult helyzetét kihasználva, velük különösen aránytalan mértékű ellenszolgáltatást tartalmazó megállapodást – szóbeli kölcsönszerződést – kötöttek, amelyekkel a sértettet és annak családját újabb, súlyos nélkülözésnek tették ki.

Ózd - Az Ózdi Rendőrkapitányság pár hónap leforgása alatt kilenc akció során már huszonkilenc olyan személyt leplezett le és fogott el, akik rendszeres haszonszerzés céljából több személy rászorult helyzetét kihasználva, velük különösen aránytalan mértékű ellenszolgáltatást tartalmazó megállapodást – szóbeli kölcsönszerződést – kötöttek, amelyekkel a sértettet és annak családját újabb, súlyos nélkülözésnek tették ki. Az Ózdi Rendőrkapitányság szervezésében – rövid idő leforgása alatt – 2011. szeptember 19-én, a kora reggeli órákban már a kilencedik (előzőek: 2010. november 16., 2011. február 8. és 16., március 7., ill április 19., május 3., június 7., július 26.) uzsorás akció végrehajtására került sor.

A rajtaütés eredményének köszönhetően újabb 3 uzsorás (2 arlói férfi és 1 arlói nő) kezén csattanhatott a bilincs Ózdon, így huszonkilencre nőtt azon személyek száma, akik uzsora és ehhez kapcsolódóan más bűncselekmények elkövetése miatt kerültek őrizetbe vételre Ózdon.

Az uzsorások elfogásában a megyei rendőr-főkapitányság Akció Alosztálya is részt vett.

A Btk. 323. § (1) bekezdésébe ütköző és a (2) bekezdés b.) pontja szerint minősülő zsarolás bűntettének, valamint más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás a 3 elfogott személy ellen, akik 2011. szeptember 19. napja óta őrizetben, illetve 21-e óta pedig előzetes letartóztatásban vannak.

A terheltek megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy 2007. évtől – pontosan be nem határolható időponttól – kezdődően a mai napig rendszeres haszonszerzés céljából több személy rászorult helyzetét kihasználva, olyan különösen aránytalan mértékű ellenszolgáltatást tartalmazó megállapodást – szóbeli kölcsönszerződést kötöttek – melynek során elkövetők különböző összegeket adtak kölcsön több személynek, 50 % körüli kamatra. A kamattal növelt összeget, majd a kölcsönadott összegből fennálló tartozások maradékát további kamatokkal terhelve, a kölcsönkért összeg többszörösét követelték vissza a sértettektől, amelynek teljesítése a sértetteket további nélkülözésnek tette ki.

Azokat a sértetteket, akik nem tudtak, vagy már nem akartak fizetni, a gyanúsítottak személy elleni erőszakos cselekmények elkövetésével fenyegették meg annak érdekében, hogy a kölcsönkért összegeket, illetve annak kamatait továbbra is fizessék.

Az elkövetők továbbá megalapozottan gyanúsíthatóak azzal, hogy ezen tevékenységük során üzletszerűen olyan pénzügyi szolgáltatási tevékenységet folytatottak – a sértettek részére kölcsönöket folyósítottak –, amely a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete engedélyéhez kötött, amivel nem rendelkeztek.

A sértettek az alábbiakat mondták el:

2010. októberében kölcsönkért pártízezer forint kölcsön törlesztő részleteit nem tudták teljesíteni, így, zálogul, a fizetés fedezetéül a gyanúsítottak egyike a sértett bankkártyáját elvette, arról a teljes rendelkezésre álló összeget minden hónapban levette (havi 97.000,- Ft-ot), amelyből három alkalommal 52.000,- Ft-ot tartott meg magának, a többit visszaadta a sértett részére.

Az egyik sértett egy teherautót vásárolt az egyik gyanúsítottól 500.000,- Ft-ért, részletre, de olyan feltételekkel, hogy ha nem tudja fizetni a részleteket, akkor visszaveszik a kocsit. A vételárból 430.000,- Ft összesen kifizetésre került, azonban sértett a további részleteket fizetni nem tudta, amely miatt a gyanúsított visszavette a kocsit, a pénzből azonban semmit nem adott vissza.

A gyanúsítottak a követeléseiknek személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésének kilátásba helyezésével adtak nyomatékot követeléseiknek, továbbá azt is kijelentették, hogy mindenkit meg fognak ölni, aki ellenük mer tanúskodni.

Egy sértett 100.000,- Ft-ot kért kölcsön, melyre 150.000,- Ft-ot fizetett vissza, azonban a gyanúsítottak kimutatása szerint még – mivel nem rendszeresen törlesztett, 400.000,- Ft felhalmozott tartozása volt. Ezt a sértett nem ismerte el, nem volt hajlandó tovább törleszteni. Amikor viszont a sértett egy nagyobb, 1.000.000,- Ft-ot meghaladó hitelhez jutott a gyanúsított ebből erőszak kilátásba helyezésével elvett 400.000,- Ft-ot. Így 100.000,- Ft-ra 650.000,- Ft-ot kellett megfizetnie.

Volt olyan sértett aki kölcsönkért pártízezer forintos hitelre pár év leforgása alatt összesen kb. 850.000,-Ft fizetett vissza.

Egy sértett 2010. november végén kért 100.000,- Ft-ot, 50 %-os kamatra. A kölcsönt 25.000,- Ft/hó részletekben kellett fizetnie, januártól kezdve 10 hónapon keresztül. A mai napig így eddig a tartozásából összesen 225.000,- Ft-ot fizetett vissza.

Szintén pártízezer forintra a gyanúsítottak minden alkalommal kamatos kamatot számoltak. Így a felvett 200.000,- Ft kamatos pénzre összesen 650.000,- Ft-ot kellett az egyik sértettnek visszafizetnie.

A nyomozás során megállapítást nyert továbbá, hogy a gyanúsítottak arlói illetőségű személynek is adott kölcsön pénzt 50 %-os kamatra, illetve voltak olyanok is, akiknek élelmiszert – húst – árult a lakásán, amit a bolti ár többszöröséért adott az arra rászorulóknak.

A gyanúsítottnál megtartott házkutatás során lefoglalásra került több kézzel írt nyilvántartás, közbiztonságra különösen veszélyes eszközök, betétkönyvek, arany ékszerek, megállapodások, szerződések.

A fenti cselekmények alkalmasak 2 rendbeli, a Btk. 323. § (1) bekezdésbe ütköző és a (2) bekezdés b.) pontja szerint minősülő súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntett, valamint 4 rendbeli, a Btk. 330/A. § (1) bekezdésébe ütköző és a (2) bekezdés szerint minősülő uzsora bűncselekmény, valamint 1 rendbeli, a Btk. 298/D. § -ba ütköző és aszerint minősülő jogosulatlan pénzügyi tevékenység vétsége elkövetésére.

Figyelemmel a szabadságvesztéssel büntetendő cselekmények tárgyi súlyára és a kiszabható büntetési tétel nagyságára, megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén különösen a bűntető eljárásban szereplő személyek, elsősorban a sértettek befolyásolásával, vagy megfélemlítésével, meghiúsítanák, veszélyeztetnék a bizonyítást, tekintettel arra is, hogy a bűncselekmények elkövetése során a pénz megszerzése érdekében már több alkalommal is életveszélyesen megfenyegették a sértetteket.

Annak a veszélye ugyancsak fennáll, hogy a gyanúsítottak a tárgyi bizonyítási eszközök eltüntetésével veszélyeztetnék a bizonyítást. Szökésüknek vagy elrejtőzésüknek veszélyére tekintettel megalapozottan feltehető az is, hogy az eljárási cselekményeknél a jelenlétük másképp nem biztosítható.

Megalapozottan feltehető továbbá, hogy szabadlábon hagyásuk esetén újabb, hasonló jellegű szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követnének el, mivel egyéb jövedelmük nincs, ezen bűncselekmények elkövetéséből tartják el magukat.

A fentiek miatt a gyanúsítottakat – elfogásukat követően – az Ózdi Rendőrkapitányság őrizetbe vette, majd őket a Miskolc Városi Bíróság szeptember 21-én előzetes letartóztatásba helyezte.

- Az Ózdi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában