Magyarország

2011.07.18. 18:03

Mérföldkő az önkormányzati rendszer újraszervezésében

Debrecen - Az egyezség értelmében a következő hónapokban elkészülnek a helyi fejlesztési tervek.

Debrecen - Az egyezség értelmében a következő hónapokban elkészülnek a helyi fejlesztési tervek.

Orbán Viktor miniszterelnök és a 19 megyei önkormányzati vezető megállapodást kötöttek a megyei önkormányzatok néhány jövőbeli feladatáról és az ezekhez kapcsolódó felelősségükről – áll a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének (MÖOSZ) hétfői közleményében.

Az egyezség értelmében a megyéknek, illetve a Megyei Önkormányzatok Szövetségének az az elsődleges célkitűzése az elkövetkező hónapokban, hogy elkészüljenek Magyarország területfejlesztési koncepciójával, illetve a közép- és hosszú távú területi fejlesztés stratégiájának az alapdokumentumaival. Összhangban azzal az elsődleges szereppel, amelyet a megyék az újjászervezett önkormányzati rendszerben be fognak tölteni.

Helyi koncepciók

A kormányfő és a jelenlévő önkormányzati vezetők egyetértettek abban, hogy Magyarország megújítása nem képzelhető el másként, csak úgy, ha a fejlesztéspolitikán belül a térségi- és a megyei területfejlesztést teljes mértékben újjászervezik. Ez elkerülhetetlen, függetlenül az európai uniós támogatási rendszertől, illetve a 2014. évben kezdődő uniós költségvetési időszakra való felkészülés is indokolja. Ezért különleges jelentőségű, hogy a megyei önkormányzatok szintjén elkészüljenek a koncepciók, értékelések és kidolgozott stratégiák, valamint létrehozzanak egy olyan intézményrendszert, amely hosszabb távon is garantálni tudja a fejlesztési ráfordítások hatékony, gazdaságos és hatásos hasznosulását. Ez az a feladat, amelyet a megyei önkormányzatok vállaltak, hozzájárulva Magyarország megújulásához.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!