Sátoraljaújhely

2020.04.09. 08:00

Los Angelesből önkéntes karanténba

Zemplén Néptáncegyüttes: egy hónapot töltött együtt 18 sátoraljaújhelyi néptáncos.

Bódisz Attila

Cikkünk megjelenésekor már közel egy hónapot töltött együtt a sátoraljaújhelyi Zemplén Néptáncegyüttes 18 tagja, akik észak-amerikai fellépéseik után azonnal kéthetes önkéntes karanténba vonultak, ami ma ér véget.

Los Angeles

„Együttesünk a Los Angeles-i Kárpátok Néptáncegyüttes 55 éves fennállása alkalmából szervezett ünnepi műsorra, valamint az ottani magyar közösség március 15-ei megemlékezésére kapott meghívást, amelyet további három leszervezett fellépés egészített ki abban a 12 napban, amit az USA-ban töltöttünk” – kezdte beszámolóját lapunknak Fehér János művészeti vezető.

Mint elmondta, a március 10-e és 14-e közötti időszak a próbákkal és városnézéssel telt. Így jutottak el az űrrepülés múzeumába, voltak a hírességek utcáján, valamint készítettek fényképeket a Hollywood felirattal is. A Paramount Filmstúdióba, valamint a Walt Disney Stúdióba viszont már nem jutottak be, mert a koronavírus-járvány miatt az USA-ban is egyre szigorúbb szabályozások léptek életbe. A művészeti vezető hozzátette: 14-én a Kárpátok Néptáncegyüttes jubileumi gáláján léptek fel, ami remekül sikerült. Másnap, vagyis 15-én pedig a Szent István-templomban, valamint annak udvarán a '48-as szabadságharc emléknapján adták elő műsorukat, amelyen részt vett az ottani magyar főkonzul, Széles Tamás is. Az ugyancsak jól sikerült műsor másnapján indultak el egy Las Vegastól körülbelül 30 kilométerre található városba, ahol szintén két fellépésük lett volna.

Las Vegas

Azért csak lett volna, mert a két rendezvényt, amelyre az újhelyi táncosok eredetileg meghívást kaptak, a szervezők a járvány következtében meghozott hatósági korlátozások miatt lemondták. Fehér János elmondta: mivel a szállásuk megvolt, ezért úgy döntöttek, hogy az oda szánt két napot azzal töltik, hogy megnézzék Las Vegast. Még megcsodálhatták a város sötétedés utáni fényeit, látták a híres Stratosphere tornyot, amelynek tetején egy forgó étterem működik, de kicsit később elkezdett a város leállni, amire a történelem során nem volt még példa – tette hozzá a művészeti vezető. Este bezártak a kaszinók, másnapra elkezdték kiüríteni a szállodákat, az éttermeket, a gyorséttermi szolgáltatásokat is csak egy ablakon át lehetett igénybe venni – sorolta. Arra azonban még maradt idejük, hogy megnézzék a Hoover-gátat, ám a Grand Canyonról az ott tomboló hóvihar miatt le kellett mondaniuk.

Los Angelesbe visszatérve már egy „halott város” fogadta őket. Az utcákon alig lézengett valaki, a látvány nagyon lehangoló volt. A közterületeken egyszerre együtt nem tartózkodhatott tíz embernél több, a néptáncos csoportot is folyton kettéválasztották a rendőrök, csak 30 méteres távolságban követhették egymást – mesélte Fehér János. Természetesen az utolsó fellépésük is elmaradt.

Frankfurt és Budapest

A hazaút sem volt zökkenőmentes. Budapestre már nem adott jegyet a német légitársaság a csoportnak, mivel nem tudták garantálni azt, hogy el is jutnak a néptáncosok a magyar fővárosba. Így másfél órás alkudozás után szereztek helyet egy frankfurti járatra. Amikor ott leszálltak, Európa egyik legnagyobb légikikötője is kongott az ürességtől – mesélte a művészeti vezető. Hozzátette: a „békeidőben” napi 20-30 ezres utasforgalmat lebonyolító reptéren jó, ha százan voltak. Onnan egy itthoni repülőtéri alkalmazottként dolgozó táncosuk információi segítségével tudtak eljutni Budapestre az egyik utolsó géppel. A Liszt Ferenc repülőtéren kikérdezték őket, hogy honnan érkeztek, de semmilyen korlátozó intézkedés végrehajtására nem kötelezték a csoport tagjait hazaérkezésük után. Ők azonban úgy döntöttek: Sátoraljaújhelybe érve kéthetes önkéntes karanténba vonulnak.

Sátoraljaújhely

– Erről még Los Angelesben határozott a csoport – mondta Fehér János. Ennek egyik, de nem kizárólagos oka, hogy a legnagyobb közösségi oldalon az újhelyiek közül többen tartottak – olykor sértő hangnemben megnyilatkozva – a tánccsoport hazatérésétől a járvány miatt. Közösen úgy döntöttek hát, hogy két hétre bezárkóznak a Bokréta Alapfokú Művészetoktatási Intézmény épületébe, ahol minden infrastruktúra rendelkezésre állt ahhoz, hogy az előttük álló nehéz időszakot a lehető legjobb körülmények között töltsék el.

– Nemcsak az „aggódók”, hanem családtagjaink, barátaink és a város iránt érzett felelősségünk miatt tettük meg ezt a lépést, amit egyeztettünk az önkormányzattal és a kórházzal, sőt kiadtunk egy közleményt is. Mindenki kedvezően fogadta elhatározásunkat – hangsúlyozta a művészeti vezető.

Két hete él a csoport az iskolában, éppen cikkünk megjelenésének napján ér véget az önként vállalt karantén. Mint megtudtuk, annak érdekében, hogy a hosszú együttlét alatt kikerüljék a súrlódásokat és mozgalmassá tegyék a paszszív időszakot, a napirendjüket megszervezték, és egyegy szobában ketten laktak. Mivel vannak diákok is közöttük, ezért nekik megteremtették az online tanulás lehetőségét, ketten pedig home office üzemmódban dolgoztak. Erre délelőtt 9 és 12 óra volt alkalmuk.

Elosztották a konyhai, takarítási feladatokat, gyakoroltak, játszottak, voltak kötelező közösségi programok, valamint szabadidőt is hagytak a táncosoknak. Az ebédet és a vacsorát a csoporttagok családtagjai biztosították, felosztották egymás között, ki és mikor főz.

Fehér János végül megjegyezte: ugyan a hosszú együtt töltött idő olykor megviselte a közösséget, de sikerült mindenen túllendülniük. Beszélgetésünkig egyébként senki nem produkált a koronavírusra jellemző tüneteket. Hozzátette: biztos benne, hogy erről a közel négy hétről mindannyiuknak lesz mit mesélni az unokáknak.

(A borítóképen: A táncosok Las Vegasban| Fotó: ÉM-Archívum)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!