Kenyér

2020.02.01. 10:45

A szénhidrát az üzemanyag

A szénhidrátbevitel az étkezés gerince, ezért kulcsfontosságú, hogy egészségesen tegyük.

Detzky Anna

A kenyér alapélelmiszer

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

A kenyér évezredek óta szinte minden nép körében alaptápláléknak számít. Az életvitel átalakulásával azonban érdemes a kenyérfogyasztásunkon is változtatnunk, hiszen a túlzott szénhidrátbevitel és a mozgásszegény életmód hosszú távon egészségügyi problémákhoz vezet.

– Az egyén napi energiaszükségletének 50-57 százalékát szénhidrátból kell fedeznie. Kenyerek és más gabonatermékek, müzlifélék, illetve bizonyos köretek tartoznak ide – mondta Csitári Nikolett dietetikus. – A táplálkozási felmérések bizonyítják, hogy rendkívül rostszegényen étkezünk. Túl kevés teljes kiőrlésű gabonát és pékárut fogyasztunk, pedig ez sok bélprobléma megelőzését vagy megoldását jelentené. A rostban gazdag étrend, amellett, hogy egészséges, teltségérzetet ad és gátolja a szénhidrátok felszívódását.

A teljes kiőrlésű jobb

Bizonyos táplálkozási szokások már gyermekkorban helytelenül rögzülnek.

– A magyar családokban gyakori sajátosság, hogy mindent kenyérrel eszünk, ez eleve magasabb energiabevitelt jelent. Bizonyos húsos levesek és alacsony energiasűrűségű főzelékek mellé, mint például a tökfőzelék, azonban valóban indokolt a kis mennyiségű kenyérfogyasztás. Viszont nem mindegy, hogy mennyire változatos és milyen összetételű pékárukat vásárolunk. Amennyiben az összetevők listájának az elején búzaliszt szerepel, akkor nagy valószínűség szerint rostban szegény, finomított, hántolt, őrölt lisztből készült fehér kenyeret tartunk a kezünkben. Teljes kiőrlésű kenyérnek az számít, amelyiknek legalább a fele részben teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz. A barna kenyerek közül néhány csak malátával színezett vagy karamellizált, amire szintén érdemes figyelmet fordítani – hangsúlyozta a szakértő.

Az ételallergiák egyre gyakoribb megjelenését az étkezés rendszertelensége és az élelmiszerek összetételének megváltozása okozza.

Tartósítót keveset

– Ahogy az élelmiszeripar fejlődik, több és több kényelmi terméket dobnak be a piacra. Az ezekben lévő tartósítószer hosszú távon a szervezet intoleranciájához vezethet. Nagyon sok esetben a klasszikus autoimmun lisztérzékenység mellett már gluténérzékenységgel is találkozunk. Ez gyakran kizárja nemcsak a búza-, hanem a rozs- és árpalisztből készült kenyerek fogyasztását is. Fontos, hogy ha ezeket kiiktatjuk, mással helyettesítsük őket. Pótlólag kukorica-, burgonya-, barnarizs-alapú termékeket szoktunk ajánlani, amelyeket általában rizsfelfújtak és extrudált kenyerek formájában vásárolhatunk meg. A klasszikus lisztérzékenység elsődleges tünete a hasfájás és a folyamatos puffadás, az úgynevezett pókhas. Ehhez társulhat bőrprobléma vagy felszívódási zavar. Mindez testsúlyingadozást, hajhullást, körömtöredezést idézhet elő, és a vérképben vashiányt fedezhetünk fel. Hosszabb távon immunhiányos állapot, infekcióra való hajlam és gyakori fáradtság, levertség állhat be – sorolta a dietetikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!