Állatvilág

2020.02.02. 12:30

A bagoly hasznos – ne üljön fel a mendemondáknak!

Az év madara telelőhelyeinek felméréséhez az emberek segítségét kérte a madártani egyesület.

Detzky Anna

Az erdei fülesbaglyok nem zavarják meg a települések életét

Forrás: Magánarchívum

Fotó: Orban Zoltan

Az év madara – az erdei fülesbagoly-kampány első országos akcióját tartották meg a hétvégén. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az idei évvel negyedszerre vonta be az embereket az erdei fülesbagoly telelőhelyeinek felmérésébe.

– Az erdei fülesbaglyok a közelünkben élnek, és szinte kizárólag lakott területeken fordulnak elő télen, ezért az emberek segítségére is számítottunk a január 24-e és 27-e között meghirdetett országos felmérés során. Idén négynaposra terveztük a bagolylest, hogy a hétköznapokon ki tudjanak menni az óvodás és iskolás gyerekek is – mondta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

Érzékenyítő kampány

– Mivel korántsem biztos, hogy valaki éppen az általunk meghirdetett négy napban fogja megtalálni a telelőcsapatot, ezért az év bármely időszakában fogadjuk az adatokat a honlapunkról, az mme.hu oldaláról letölthető beküldött űrlap segítségével. Az emberek bevonásának az az előnye, hogy sokkal több, akár ezres nagyságrendű adatra teszünk így szert, mint ha csak szakemberekkel dolgoznánk. Közben pedig érzékenyítjük az embereket a baglyok iránt, és igyekszünk eloszlatni minden téves hiedelmet róluk. Régebben előfordult például olyan eset, hogy kivágták a faluban azt a fát, ahol az erdei fülesbaglyok teleltek, de a kampányainknak hála, egyre kevesebb hasonló megmozdulásról tudunk – tájékoztatott a szakember.

Agrárhasznot hajtanak

A baglyok a mezőgazdasági művelésre igen káros rágcsálókkal táplálkoznak.

– Az erdei fülesbaglyok éjszaka vadásznak a környező gyepeken, szántókon, és inkább sötétedés után aktívak. Valójában ezek a madarak hatalmas agrárhasznot hajtanak, hiszen elkapják a rágcsálókat. Nappal, nyugalmi állapotukban a fákon tanyáznak 50-60 fős csapatokban, ami a költési időszakban egyébként nem jellemző rájuk. Különösen kedvelik a fenyőt, a tuját és a nyírfát. Ebből következik, hogy ahol feltűnnek, ott megjelenik a madárpiszok és a köpet is, de azt össze lehet söpörni. Ezt leszámítva az állatok nem zavarják meg a település életét. Általában március végén kezdenek a telelő csapatok felbomlani, de ez időjárás- és helyfüggő is – adta értésünkre az MME szóvivője.

Élelem és meleg

Százas nagyságrendben vészelik át a telet a baglyok Magyarországon.

– Az idős baglyok jobban ragaszkodnak a területükhöz, de a fiatalabbak jelentős része a megyék más részeiről vagy külföldről jön. Az eurázsiai állomány legnagyobb telelőhelye Túrkeve, Kisújszállástól egészen a Vajdaságig terjed, mivel itt kevesebb a hó, mint a magashegységekben. Sok más vadállathoz hasonlóan őket is a bőséges táplálék vonzza télen a települések közelébe. Viszont komolyabb kockázatot jelent a ragadozókkal szemben, hogy ilyenkor nagy csapatokba verődve pihennek a fákon. Az emberlakta részeken sokkal védettebbek többek között a sasok és héják támadásától, amelyek nem szívesen mennek be a településre. Itt általában két-három fokkal melegebb is van, ami kedvezőbb életfeltételeket jelent – magyarázta Orbán Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!