Életstílus

2018.09.04. 14:34

Az vagy, amit megeszel…

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Mit együnk és mit ne? – szakértőt kérdeztünk a táplálkozásról.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Mit együnk és mit ne? – szakértőt kérdeztünk a táplálkozásról.

Napjainkban egyre többet beszélünk a helyes táplálkozás fontosságáról. Soltész Mónika táplálkozás-­szakértőt arról kérdeztük, hogy mi a véleménye, hogyan táplálkozunk? Sajnos azt kell mondanom, nem egészségesen. Mindenkinek magának kellene megtapasztalnia, hogy számára mi a jó, az étkezést illetően. Minden ember más, és más. Az azért tény, hogy napjainkban a fehér liszt, a cukor fogyasztását tiltják a szakemberek.

Régen nagyszüleink azt tartották, hogy a búza (liszt) és a belőle sütött kenyér volt az élet.

De régen a búza nem ilyen volt. Nem volt génkezelt. Az igazi ősbúza volt. Ma a profitorientált világunkban a kenyeret is telerakják mindenféle emulgeálószerekkel, tartósítószerekkel. Az volna az igazi, ha mindenki maga megsütné a kenyerét. Nem olyan nagy dolog, meg kellene szoknunk, hogy este – ma már vannak dagasztógépek – bedagasztjuk, és a sütőben megsütjük. Sokat tennénk ezzel az egészségünk érdekében.

Napi hány étkezés lenne a helyes?

Én a napi ötször keveset étkezés híve vagyok. Ebben természetesen kell, hogy szerepeljen zöldség, gyümölcs, főtt étel. A helyes az lenne, ha reggel egy kis zabkását ennénk, vagy főtt tojást, és természetesen egy pohár teát, vagy gyümölcs levet. Semmiképpen nem tejet. A tej nem felnőttek tápláléka. Délelőtt mindenképp gyümölcsöt, délben levest, és főzeléket, akár hús nélkül. Délután ismételten gyümölcs, vagy lehet „bűnözni” egy szelet süteménnyel, keksszel, és a vacsora szintén valami könnyű étel kellene, hogy legyen. Nagyszüleink kimentek a kertbe, és egy szelet kenyérrel gyümölcsöt ettek, idénygyümölcsöt. Ez is nagyon fontos. Mi Magyarországon nem kellene, hogy banánt és mandarint együnk. Ott van az alma, a szilva, a szőlő. Csodás gyümölcseink vannak.

A zsír beviteléről mi a véleménye?

Szüksége van rá a szervezetünknek. Például a szalonna is nagyon egészséges. Módjával. Persze minden ételünk, és italunk fogyasztása akkor egészséges, ha nem esszük túl magunkat. Japánban például soha nem laknak jól. Amikor az ember érzi, hogy megtelik a gyomra, ott be kellene fejezni az étkezést. A kövér húsokat is meg lehet enni, de – és újra itt van az, hogy – keveset. Azt kellene megtanulnunk, hogy nem addig kell enni, amíg már alig bírunk felkelni az asztaltól, hanem mértékkel.

Víz-, folyadékfogyasztás? Ez is örök téma…

Igen. Én azt szoktam tanácsolni, hogy ezt is mindenki maga érzi, de a másfél-két liter javasolt. Testsúlyfüggő is persze. Nem ugyanannyi folyadékra van szüksége egy 5o kilogrammos embernek, mint egy 100 kilogrammosnak. De nagyon fontos a szervezet számára a bevitt folyadék. Főleg a víz. A gyümölcslevek cukrozottak, édesek, nem pótolják a vizet. Próbálják ki, ha valakinek fáj a feje, ne nyúljon rögtön fájdalomcsillapítóhoz, igyon meg egy-két pohár vizet. Ha szűnik a fejfájása, akkor folyadék­hiány okozta azt.

Mit tegyünk, ha napközben éhség­érzetünk támad?

Nézzünk magunkba, vagy nézzük meg ismerőseinket. Reggel fáradtan ébredünk, este még fáradtabban fekszünk le. Ez mind-mind a táplálkozásunknak köszönhető. Ezzel nem azt mondom, ha valaki egész nap fát vág az erdőben, hogy nem lesz fáradt, ha megfelelően táplálkozik, de nagyon nagy szerepe van a bevitt élelmiszernek a szervezetünk működésben. Az emberi test egy ügyes kis szerkezet. Ha nem „igazi” kaját adunk neki, nem tud vele mit kezdeni. Ekkor érzünk éhséget. A sok „mű” étel, a sok ízfokozó, a tartósítószerek, mind-mind becsapnak bennünket. Megesszük, majd a szervezet jelez, hogy adjunk igazi élelmet. Ez az éhség. Jó tanács, hogy figyeljünk oda mit eszünk, és ne tegyük tönkre földi életünkre kapott testünket, szervezetünket.

BTE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!