Életstílus

2018.08.13. 18:38

A kerti növények is hálásak az öntözésért

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Tűző napon nem, csak kora reggel és késő este célszerű locsolni a kertben.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Tűző napon nem, csak kora reggel és késő este célszerű locsolni a kertben.

Ahhoz, hogy szép maradjon a kertünk a nagy melegben rendszeres öntözés szükséges.

– A nagy nyári melegben legcélszerűbb a kora reggeli órákban öntözni a gyepet és a kinti növényeket, hiszen ekkor a legkisebb a párolgási veszteség. A gombás fertőzések elkerülése miatt szintén előnyös ez az időpont, mert délelőtt gyorsan felszárad a fű felülete. Ha napközben nagy a forróság, még egy locsolást beiktathatunk, ami minimum fél óráig tartson, de a tűző napon ne öntözzünk, mert kiégnek a növények és tápoldatozni sem célszerű ilyenkor. A megfelelő vízmennyiség a táp­anyagok felszívódása szempontjából lényeges, mert a túlöntözés növeli a kimosódás veszélyét. Az alulöntözés pedig gyengíti a tápanyagfelvétel hatékonyságát. Igyekezzünk inkább mindig a megfelelő öntözést biztosítani a gyepszőnyeg számára, amit hetente egyszer legalább le kell nyírni. Ismert a gyepszellőztetés eljárása is, amikor a gyökerek megszaggatásával érik el a gyepszőnyeg megújulását, de ezt inkább tavaszra tervezzük – foglalta össze Tudós-Konkoly Andrea dísznövénykertész.

Ne csak géppel locsoljunk

Nagy László hejőbábai mezőgazdász a veteményeskert nyári gondozásával kapcsolatban adott hasznos tippeket, amelyek néhány különbségtől eltekintve hasonlóak a dísznövények ápolásához.

– Reggelente és este nyolc-kilenc óra körül érdemes minden nap locsolni, amiért a növények rendkívül hálásak, mert a meleg és a szárazság megviseli őket. Ilyen hőségben sokkal több vízre van szükségük. Manapság keveseknek jut ideje mindent személyesen elvégezni a veteményeskertben, de érdemes a kézi és a gépi locsolást váltogatni, hogy meggyőződhessünk róla, hol lenne szükség vízpótlásra. A gyümölcsfákat ezzel szemben elég hetente öntözni, de attól is függ, éppen milyen stádiumban vannak. Terméséréskor, ha sok vizet kap a gyümölcs, például a cseresznye, akkor szétreped. Ebben az időszakban tápoldattal szokták serkenteni a növekedést. A permetezés ízlés szerint történhet – ha valaki biot szeretne, egyáltalán nem szükséges, de ez attól is függ, mennyire kell védekezni a kártevők ellen. Trágyázni inkább ősszel szokás – magyarázta a szakember.

ÉM-DA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!