Életstílus

2018.07.22. 14:09

Légkondi-vita: hány fok legyen az irodában?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az egyik kolléga kabátban is vacog, a másik pedig már nem tud mit levenni magáról.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az egyik kolléga kabátban is vacog, a másik pedig már nem tud mit levenni magáról.

A nyári időszakban állandó és forró vita tárgya, hogy hány fok legyen az irodában. Az LG Magyarország számos kutatási eredmény bemutatásával segít eldönteni, hogy milyen klíma mellett lehet a legjobban, leghatékonyabban dolgozni.

15 vagy 25 fok?

Mark Zuckerberg, Facebook-vezér és társalapító a fáma szerint abban hisz, hogy az irodákban a 15 fok hőmérséklet az ideális. Az egyesült államokbeli Cornell Univer­sity kutatói szerint a számítógépekkel dolgozó irodai alkalmazottak 25 fokos hőmérséklet mellett a munkaidejüket teljesen kitöltötték és a gépelés során 10 százalékos hibaaránnyal dolgoztak. Ennél jóval hűvösebb, 20 fokos környezetben viszont a hibaarány 25 százalékra emelkedett. A túlzott meleg sem tesz jót a hatékonyságnak. A helsinki műszaki egyetem kutatói által végzett vizsgálat szerint a legmagasabb termelékenység körülbelül 22 fokos hőmérsékletnél érhető el.

„A benti hőmérsékletet mindig a kintihez viszonyítva ajánlott állítani: 8-10 foknál ne legyen nagyobb a különbség, így van ideje a szervezetünknek akklimatizálódni” – tanácsolja Nagy Sándor József, az LG Magyarország klímaüzletágának vezetője. Kerüljük a direkt légáramot is, azaz ne tartózkodjunk huzamosan ott, ahová a klíma a hideg levegőt fújja. A szűrőket pedig rendszeres időközönként szükséges ellenőrizni, karbantartani.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!