Életstílus

2018.03.08. 07:49

Nemzetközi nőnap - Az erős nők ünnepe is (lehetne) ez a nap

Miskolc - Az egyenjogúságot, az esélyegyenlőséget is hívatott szimbolizálni a nemzetközi nőnap.

Miskolc - Az egyenjogúságot, az esélyegyenlőséget is hívatott szimbolizálni a nemzetközi nőnap.

A modern társadalmakban a családanyák és a hölgyek legalább annyira kiveszik a részüket a munkából, mint az erősebbik nem képviselői.

Nem volt így mindig

Ez nem volt mindig így, volt idő, mikor az asszony legfontosabb feladata a háztartás vezetése és a gyermeknevelés volt és, ha munkába is állt, nem keresett olyan jól, mint férfi kollégái. Az erős nőket is ünnepelhetnénk ilyenkor, de ehelyett a nőnapról az udvarias és figyelmes férfiak ugranak be, hisz ők szoktak erről megemlékezni. Virágszalonban, piacon és a miskolci belvárosban jártunk, ahol arról faggattuk a járókelőket, tartanak-e nőnapot.

Színt hoz a hétköznapokba

Van, aki munkahelyén és családi körben is köszönti a hölgyeket, míg akad olyan, aki soha nem tartotta még ezt a napot és szép szót se szán ilyenkor senkinek. Az idősebbek jó hangulatú munkahelyi összejöveteleket idéznek fel, az ifjabbak elsősorban családtagjaikat, édesanyjukat, nagymamájukat, szerelmüket köszöntik apró ajándékkal. Még mindig a virág a legnépszerűbb, de sokan csokoládéval, különböző likőrökkel, vagy romantikus vacsorával is kedveskednek a szívükhöz közel álló hölgynek.

– Minden ünnepet megtartunk, viszek egy szál rózsát a társamnak, szeretem ezt az alkalmat, színt hoz a szürke hétköznapokba ez a gesztus is – magyarázta egy középkorú férfi, akivel a virágboltban találkoztunk.

Tamarával forgalmas buszmegállóban váltunk pár szót. Ő nem gondol március 8-ára, elhagyta a férje, most egyedül neveli közös kisfiúkat, mosolyt kényszerít arcára, hogy szomorúságát ne észlelje a csöppség. Az erős nők közé tartozik, de idén nem ünnepel.

Szívesen idézik

Az idősebbek zöme szívesen idézi a régi nagy nőnapokat, de akad olyan is, akiben a múlt ellenérzést szül.

– Régen kötelező jelleggel meg kellett tartani, ráadásul hozzátapadt ehhez az egészhez a munkásmozgalmi máz, nem szeretem ezt a mondvacsinált ünnepet. Nem vitatom a női egyenjogúságot, ám az se normális, mikor bölcsődébe adják a gyereket, abban a korban, amikor még az anyja szoknyája mellett lenne a helye – hangsúlyozta egy idősebb férfi a főutcán.

ÉM-JA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!