Életstílus

2018.02.14. 12:27

Nagyböjt - Lehetőség az elcsendesülésre és az önmagunkba nézésre

Budapest - Böjte Csaba szerint a nagyböjt lehetőséget nyújt a bűnbánatra.

Budapest - Böjte Csaba szerint a nagyböjt lehetőséget nyújt a bűnbánatra.

„Mindennek megvan a maga ideje a Nap alatt. Ideje van az örvendezésnek, és olykor ideje van az elcsendesülésnek” – mondja Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója.

A jó böjti időszak lélekformáló, öntisztító folyamat." Böjte Csaba

Bűnbánat

– A nagyböjt lehetőséget ad, hogy az ember elcsendesüljön, magába nézzen – mondja Böjte Csaba. – A mi urunk, Jézus Krisztus is elvonult 40 napra a pusztába, hogy önvizsgálatot tartson. Ilyenkor nekünk is szükségünk van arra, hogy magunkba nézzünk és a szükséges pályamódosításokat elvégezzük. Ilyenkor felfedezhetünk magunkban olyan dolgokat is, amelyekre nem vagyunk büszkék. Nem csak a biológiai testünket kell méregtelenítenünk, hanem a lelkünket is „bűntelenítenünk” kell! A keresztény ember bűnbánatot tart. Isten előtt a bűnbánó ember nagyon kedves. Megvizsgálja a lelkiismeretét, milyen a kapcsolata Istennel, a családjával, a barátaival, a munkahelyén – tette hozzá.

Vívódások

Ez a vizsgálat nem önmarcangolás, inkább öntisztítás. Beláthatjuk, melyek a pontok, gondolatok, ahol tévedtünk és terveket kovácsolhatunk a változtatásra, a jobb emberré válásra. Ha szükséges, akkor ehhez igénybe vehetjük szakember segítségét, egy plébánosét, egy pszichoterapeutáét, akiben maradéktalanul megbízunk. Mi, katolikusok általában a plébánosunkhoz fordulunk, őszintén feltárjuk előtte vívódásainkat. Ezek a szakemberek ilyenkor általában adnak számunkra egy receptet, amely nem büntetés, hanem szeretetteljes jó tanács. A jó böjti időszak lélekformáló, öntisztító folyamat, segít bennünket abban, hogy megszabaduljunk hibáinktól, jobbá tegyük a kapcsolatunkat istennel és szeretteinkkel – hallottuk Böjte Csabától.

ÉM-BG


[related-post post_id="3767018"]

[related-post post_id="3767009"]

[related-post post_id="3767041"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!