Életstílus

2018.02.18. 12:37

A fekete tea helyett ma már inkább a gyümölcsös és herbateákat isszuk

Magyarország - A világon a víz után a második legnagyobb mennyiségben fogyasztott ital a tea.

Magyarország - A világon a víz után a második legnagyobb mennyiségben fogyasztott ital a tea.

A világ legtöbbet teázó nemzete a török, a magyarországi éves 278 grammos fejenkénti hazai felhasználás egyáltalán nem mondható kiemelkedőnek – írja a Táplálkozás, Életmód, Testmozgás Platform vizsgálata kapcsán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara cikkében.

Gyerekkorban többet

A tea a háztartások döntő részében megtalálható, a forgalmi adatok szerint tízből nyolc család rendszeresen vásárol teát. Hetente legalább egyszer az emberek nyolcvan százaléka iszik teát, közel felük (44 százalék) pedig napi szinten tölt a csészéjébe.

A TÉT Platform a közelmúltban – többek között – vizsgálta a 11-18 éves fiatalok táplálkozását, a felmérés adatai alapján a korcsoport tagjai közül szinte mindenki (96 százalék) fogyaszt rendszeresen teát, átlagosan 199 milliliter/nap mennyiségben, tehát a fiatalok körében ez az egyik legkedveltebb ital. Azonban a fogyasztás az életkor emelkedésével rohamosan csökken, a 17-18 évesek már csak alig másfél decilitert (138 milliliter) isznak átlagosan.

A fogyasztási adatok szerint az elmúlt évtizedben nagyot változott a magyarok teafogyasztása: míg korábban a hagyományos fekete teák voltak az egyeduralkodók, mára arányuk 20 százalék alá csökkent a teljes értékesített mennyiségben. Sokkal több fogy ugyanis a gyümölcsízesítésű, gyümölcsdarabkákból készült és a herbateákból, amelyek együtt a vásárlások több mint felét adják.

Megosztó jeges tea

A zöld (és fehér) tea vásárlásai az eladások mintegy tizedét adják összesen. A jeges teák – ezek jellegzetesen nyári termékek – kedveltnek számítanak, az iparági szövetség adatai szerint mintegy tíz litert iszunk évente és fejenként. A jeges teák megítélése viszont már messze nem egységes: a TÉT Platform fogyasztói kutatásai alapján azok, akik saját táplálkozásukat kedvezőtlennek ítélik, jóval egészségesebbnek tartják, mint azok, akik kiegyensúlyozottan táplálkoznak – utóbbiak inkább az üdítőkkel helyezik egy kalap alá, számol be róla az agrárkamara.

A tea jótékony – vagy annak vélt – hatásait évtizedek óta vizsgálják a kutatók. A hagyományosan sok teát fogyasztó távol-keleti nemzetek (például Japán) lakosainak körében kimutathatóan alacsonyabb a tumoros betegségek száma, és azt is megfigyelték, hogy rendszeres, nagyobb mennyiségű (napi 1-1,5 liter) zöld tea fogyasztás esetén csökken bizonyos gyomor-bélrendszeri daganat előfordulásának esélye. Egy, összesen 150 ezer embert vizsgáló összehasonlító tanulmányban úgy találták, hogy a rendszeres teafogyasztóknál ritkábban fordul elő emlő-, petefészek-, prosztata- és tüdőrák, azokhoz képest, akik kevés vagy semmi teát sem isznak. A hatás főleg a zöld tea fogyasztásakor volt kifejezett, de a fekete teák esetén is megfigyelték. Mindenkit érinthet azonban az, hogy a tea bizonyítottan védő hatással van a fogakra, ha cukor nélkül fogyasztják. Teaivás után csökken a szánkban a baktériumok száma, így azok kevésbé tudnak plakkot képezni, és csökken a nyálban lévő amiláz enzim aktivitása is, amely a szénhidrátokat egyszerű, de fogkárosító cukrokká bontja a szánkban. Mindemellett érdemes még a védőhatások közé sorolni a teák magas fluor- és mangántartalmát is.

Mindezek mellett csak néhány apróságra kell figyelni a tea esetén: a nagy csersavtartalmú teák elszíneződést okozhatnak a fogakon, és csökkenthetik a vas felszívódását. Egy csészényi hagyományos teában pedig 40-50 milligramm koffein van, amit érdemes figyelembe venni a napi bevitelen (maximum 300 milligramm) belül.

Hogyan készítsük?

Azt gondolnánk, hogy a teakészítés roppant egyszerű folyamat, és valóban, a nyugati, felgyorsult konyhai világban csupán egy vízforraló kell a filter mellé. Az igazán ízletes teához azonban a megfontolt készítés ugyanúgy hozzátartozik, mint az elfogyasztására szánt nyugodt idő.

A klasszikus nyugati stílus esetében a tealevél és víz aránya nagyjából 12 gramm tealevél / 1 liter víz. A megfelelő mennyiségű vizet a megfelelő hőmérsékleten ráöntjük a teára és 3-5-8 percig áztatjuk. Attól függően, hogy milyen típusú teát készítünk el. Itt csak egyszer lehet felönteni a tealeveleket, melyek minden ízt kiadnak magukból. A nagyobb mennyiségű víz miatt, nem lesz olyan ízletes az italunk, mint az ázsiai mód szerinti készítésnél.

Az ázsiai módnál gaiwan és kiöntő használatával (a gaiwan fedővel, esetenként szűrővel ellátott, ázsiai, hagyományosan kínai csésze): melegítsünk fel tiszta, lágy vizet. Ezzel melegítsük elő a teás eszközöket, majd öntsük ki az eszközökből. Tegyünk megfelelő mennyiségű tealevelet a gaiwanba. Ébresszük fel a teát egy kevés vízzel, és gyorsan öntsük le, keresztül a szűrőn (ha használunk), egyenesen a kiöntőbe. Ellenőrizzük a víz hőmérsékletét, öntsük a levekre a vizet, áztassuk egy rövid ideig. Ez lesz az első felöntés. Öntsük át a kiöntőbe a gaiwanból. Öntsük le újra és újra, ameddig élvezetes.

- HI -


Tudta?

A világ 10 legnagyobb teafogyasztó országa (fő/év/kilogramm)

1. Törökország 3,2 2. Írország 2,2 3. Egyesült Királyság 1,9 4. Oroszország 1,4 5. Marokkó 1,21 6. Új-Zéland 1,2 7. Egyiptom 1,01 8. Lengyelország 1,0 9. Japán 0,97 10. Szaúd-Arábia 0,9.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!