Életstílus

2017.08.27. 16:54

Védekezzünk a rozsda ellen

<div> Miskolc - Az időjárás kedvez a gombás betegségek megjelenésének.

Miskolc - Az időjárás kedvez a gombás betegségek megjelenésének.

Egyes növényeinken megjelentek a rozsdafoltok, mint például a mályván, rózsán, körtén, tátikán, gabonaféléken, muskátlin, és még számtalan kerti növényünkön. Gombás betegségről van szó, ezért gombaölő szerrel kell visszaszorítani.

A legegyszerűbb megoldás, ha a fertőzött leveleket leszedjük és elégetjük, de ez nem minden esetben valósítható meg. Szelíd védekezés, ha növényi levekkel permetezünk, mint a fokhagymalé, zsurló- vagy csalánlé. Réztartalmú szerekkel permetezhetünk azoknál a növényeknél, amelyek nem rézérzékenyek.

A megelőzés módja dísznövényeink esetében a fertőzött levelek összeszedése, megsemmisítése, tavasszal alapos lemosópermetezés, fertőzött ágak visszametszése (pl. rózsa). Növeljük a növények ellenállását a fertőzéssel szemben foszfor- és káliumtartalmú lombtrágya kipermetezésével.

Veteményesben a vetésforgó betartása, a fertőzött fokhagymát nem használjuk fel tovább szaporításra, és minden évben más helyre ültetjük, ültetés előtt talajfertőtlenítés…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!